Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. augusztus 14., kedd

Állami programozás: mennyiér ér, és mibe kerül a közmunka?

2012. augusztus 12. 15:22 ,  Balassa Tamás

Valóban van-e munkája a közfoglalkoztatottnak, értelmes tevékenység-e az árokkal-gazzal hadakozás, visszavezethető-e ezzel bárki a munka világába, és mi a viszonya mindennek az állástansági statisztikákhoz?


Életbe, közösségi életbe vágó kérdések, sok elrontott és néhány sikeres kormányzati intézkedés az elmúlt-nyolcból és az elmúlt-kettőből, és mindmáig – jogosan – elégedetlen közvélemény.

Somogyban a helyzet, ahogy az országban is, felemás. Számos olvasónk, utóbb egy kisberényi jelezte, hogy a település jónéhány közmunkása hétágra unatkozott a minap a gyümölcsfák alatt. Tegyük hozzá, dolgoztak is biztosan, s talán csak pihentek az edébidőben, vagy az intézőre vártak. Taszári olvasónk azt mondta, a kettőnél több közmunkásnak is volna munka, de önrészre nincs forrásuk.Pálmajori jelzéseink pozitívak, sokan érzik hasznosnak magukat ebben az évben, és erre minden okuk megvan, mert tényleg hasznosak.

A kormányhivatal munkaügyi központjának tájékoztatása szerint Somogyban augusztus elejéig 8300-an kerültek be a közfoglalkoztatási programokba. Ennek három típusa működik, kettő jelenleg is tart: a kistérségi és az országos mintaprogramok. Ezek abban térnek el a hagyományosaktól, hogy beruházási és dologi kiadásaik teljes összegben támogathatóak, míg a többi támogatás esetén százalékos mértékük korlátozott. Magyarország idén 132,2 milliárd forintot biztosított közfoglalkoztatásra, ebből Somogyban 5,9 milliárd értékben futottak-futnak programok.A hagyományos, hosszabb időtartamú önkormányzati közfoglalkoztatás az intézményeket segíti. Ezen a beváltnak tartott rendszeren idén sem változtatott a minisztérium. Kizárólag hat és nyolc órás foglalkoztatás kapott támogatást. Somogy június végéig 683 milliót kötött le, mely 1499 álláshelyet biztosított: a fluktuáció miatt a foglalkoztatottak száma 312-vel több volt. Az átlagban 6 órás foglalkoztatás a bérköltségek 70 százalékos támogatást élvezte, ennél többet, 85 százalékosat a két éven túli tartós munkanélküliek 8 órás foglalkoztatása kapott. Utóbbi november 30-ig tart. Az idős gondozási feladataira biztosított ilyen foglalkoztást a minisztérium, az önkormányzatok 66 munkaerőt kaptak erre. A téli, átmeneti közfoglalkoztatásra 103 millió jutott.

A Startmunka kistérségi mintaprogram nyolc somogyi kistérségben indult el. A mezőgazdasági földutak és a belvízelvezető rendszerek rendbetétele, az illegális hulladéklerakók felszámolása, a közúthálózat javítása, a téli foglalkoztatás és egyéb  értékteremtő munka biztosítása 2,7 milliárd forintba került, és 3673-an dolgoztak benne. A mintaprogramok kiemelt része a mezőgazdasági munka: a megtermelt zöldség-gyümölcs, a kisállattenyésztés önkormányzati intézmények ellátását adja. A többlettermékeket feldolgozzák, értékesítik. Az említett Pálmajorban a növényekkel, Szilvásszentmáronban emellett a kecskészettel érnek el látványos sikereket. A mezőgazdasági projektelem Somogyban 1,2 milliárdos támogatással 1034 dolgozót érint.

A közfoglalkoztatás harmadik területe az országos programok megvalósítása, amiben a vízügyi ágazat, az erdészet, a magánerdő-gazdálkodók, a rendőrség és a katasztrófavédelem, és a többcélú kistérségi társulások vesznek részt közfoglalkoztatóként. A közútkezelő és az autópálya-kezelő Somogyban nem kapott országos forrást, őket a munkaügyi központ támogatja. Ennek is kihatása van megyénkre, mert a foglalkoztatottakat a somogyi kirendeltségek közvetítik, tájékoztatott a kormányhivatal.

A programok fogadtatása az emberek körében vegyes. Vannak persze ebben sarokkövek: a munka jobb a tétlenségnél, de a fölöslegesség érzése nemcsak munka nélkül, munkával együtt is érezhető. A munkakényszer és a kényszermunka között van néhány árnyalat. De a társadalmi elvárás is jogos: ne a nehezen dolgozók tartsák fönn a tétlenkedőket. Ebben is sok az árnyalat, a segélyezettek ellen berzenkedők között is vannak az adóval simlizők, és a tétlenkedők között is vannak foggal-körömmel dolgozni akarók.

Forrás: Sonline.hu

Nincsenek megjegyzések: