Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. augusztus 11., szombat

Köszönik a Fidesznek: "az elmúlt 20 évben nem volt ekkora nyomorúság"

sakál-Na végre eljő ez az idő is és lesz valós érdekképviselet, reméljük, hogy működni is fog és nem csak a tagjainak a pénzét szedi majd el ez a baloldali kezdeményezés a  politikai kampányainak finanszírozására. Amúgy nem értek vele egyet hogy párt csináljon szakszervezetet. a Közmunkások szakszervezetét civileknek kellene képviselni!

Közmunkások Miskolcon -a kép illusztráció- Fotó: MTI


Kevesebb a bérük, maximum fél évet dolgozhatnak, felelőtlennek nézik őket, abból kiindulva, hogy biztosan nem tudják beosztani a pénzüket. Nyugdíjra váró gyári munkásoktól a fiatal diplomásokig mintegy 200 ezren vannak. Ők a közmunkások.



A tavasszal Miskolcról Budapestre indult éhségmenet hiába várt munkát és kenyeret a kormánytól, semmi pozitív változás nem történt a foglalkoztatásban. A közmunkások továbbra is 47 ezer forintból tengődnek, habár biztosan valamit nem jól csinálnak, hiszen vezető fideszes politikusok szerint ebből simán meg lehet élni.

közmunkások mellé állt többek között Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, akit egyre több közmunkából élő család keresett meg a bajaival. - Rájöttünk, hogy törvényes keretek között sokkal többet tehetünk ezekért az emberekért, ezért múlt héten megalapítottuk Vécsi István, Ricse polgármestere elnöklésével a Közmunkások Szakszervezetét. Gyakorlatilag azóta elkezdtük járni a megyéket, múlt héten már Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 534 tagot sikerült toboroznunk, a héten Nógrádban dolgozunk, jövő héten Heves megyében és így tovább. A cél az, hogy októberig felálljon a szakszervezet és december 31-ig a kéréseinket, utána pedig már a követeléseinket benyújtsuk a kormánynak - tájékoztatta a STOPot Nyakó.



A szakszervezet a dolgozni akaró szegény emberek szakszervezete, tagja lehet minden 16 éven felüli állampolgár, aki ebben vagy hasonló élethelyzetben van, vagy támogatja az ügyet. - Nem rosszat akarnak ezek az emberek, nem akarják maguk ellen hangolni a társadalmat, hanem az őket ért igazságtalanságra szeretnék felhívni a figyelmet. Márpedig társadalmi béke akkor van, ha társadalmi igazságosság van - hangsúlyozta a képviselő.

Vécsi István, Ricse polgármestere, a szakszervezet elnöke szerint az elmúlt 20 évben nem volt ekkora nyomorúság az országban, mintegy 2000 ezren kényszerülnek közmunkára. - Minden település polgármesterének gondot okoz a foglalkoztatás, eddig sehol nem akadályozták meg a toborzást, még a fideszes kollégák sem. A kormány 1 millió munkahelyet ígért, ehhez képest 27 ezerrel lett kevesebb. Ráadásul azzal, hogy 13 ezer forinttal csökkentették a havi járandóságukat, még nagyobb nyomorúságba döntötték őket. Több, mint 20 százalékkal csökkent a bérük, miközben lényegesen nőtt az infláció. Szégyenteljes és megalázó, hogy ezt a kevés pénzt hetente kapják meg, a kormány akarja beosztani, hogy mennyit költsenek hetente. Ha bejön a tranzakciós adó, még ennyit sem kapnak belőle - sorolja a problémákat Vécsi. 

- A követeléseink egyike, hogy 2013. január 1-jétől ismét 60 200 forint legyen a közmunkások bére és havonta kapják meg. Nem semmirekellő emberekről van szó, akik nem tudják beosztani a pénzüket, sokuk munkahelye megszűnt, 30 évet lehúztak a gyárban, és még nem tudnak nyugdíjba menni. Ezzel függ össze az is, hogy most 4 vagy 6 hónapot dolgozhat valaki közmunkásként, utána oldja meg az életét, ahogy tudja. Azt szeretnénk elérni, hogy egy családban egy ember egész évben dolgozhasson. Mindegy, hogy félévet a férj, másik félévet a feleség, vagy egyikőjük csak, de egy évig legalább egynek legyen havi keresete. 
Van olyan, akinek két hónapra jut 6 óra, mikorra lesz meg ezeknek az embereknek a nyugdíjhoz szükséges munkaviszonyuk? - kérdi a polgármester.

Vécsi szerint nagy gondot okoz az is, hogy ha a tanulmányai befejeztével egy fiatal nem tud elhelyezkedni, egy évig nem kaphat sem munkanélküli segélyt, de közmunkásnak sem jelentkezhet. Azt szeretnénk, ha nem kellene erre egy évet várni, hanem már 4 hónap munkanélküliség után legalább közmunkára jelentkezhessen az illető. - Szégyen, hogy a Fidesz-KDNP képviselői megszavazták ezeket az intézkedéseket!- tette hozzá.

szerző: -vp- STOP.hu

Nincsenek megjegyzések: