Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. július 21., szombat

Eltemették Goják atyát, a dialógus teológusát


Pécs, 2012. július 21. szombat
     Pécs belvárosi plébániatemplomában, a Dzsámiban pénteken nagy részvét mellett örök nyugalomra helyezték dr. Goják János atyahamvait. Az életének 82-ik, és áldozó papságának 59-ik évében elhunyt teológust a különböző kultúrák közötti dialógus, és a társadalmi igazságosság hirdetőjeként ismerhette az ország – írta a Magyar Szociális Fórum szombaton.    
     A kanonok, címzetes apát, nyugalmazott főiskolai tanár azt hirdette, hogy minden embernek joga van az élethez, és mindahhoz, ami az emberi élethez nélkülözhetetlena szabadsághoz, a boldogsághoz és az igazsághoz. Ahhoz, hogy maga alakítsa életét, és részt vegyen az őt érintő döntések meghozatalában.
    Goják atya szellemi hagyatékát és üzenetét méltató írásában a Magyar Szociális Fórum kiemelte előadói szerepvállalását az 1986-ban Budapesten megtartott marxista-katolikus dialóguson. A hazánk és a Szentszék történetében addig példa nélküli tanácskozás, melyen a római kúriát Paul Poupard bíboros képviselte, fontos mérföldkőnek számított azon az úton, amely a diplomáciai kapcsolatok felvételéhez vezetett Magyarország és a Vatikán között.
    A Magyar Szociális Fórum a rendszerváltás után nagy hangsúlyt fektetett az egyházzal való közös munkálkodásra az emberek és a társadalom javára az elszegényedés és a társadalmi kirekesztődés feltartóztatásáért. Ennek gyümölcse volt a 2007. szeptemberében  „Egy igazságosabb és testvériesebb társadalomért” címmel megrendezett konferencia a Iustitia et Pax Bizottsággal közösen, melynek főtitkára Goják János atya volt.
    A teológus pap a javak igazságos elosztásának követelményét hirdette, és szót emelt a szegények, a jogfosztottak érdekében, a szabadság és az emberi méltóság védelmében.
    A nekrológ szerint Goják atya személyében a Magyar Szociális Fórum a társadalom súlyos megélhetési problémái iránt fogékony embert ismert meg, aki erejéhez mérten szeretett volna többet is tenni a szociális gondok orvoslásáért, mint amennyire elöljáróitól felhatalmazást kapott.  A Magyar Szociális Fórum reményteli bizakodással tekint arra, hogy az egyház – Goják atya szellemi hagyatékának elismerésén túlmenően - a gyakorlat nyelvére fordítja  Goják atya szociáletikai tanait.  Az MSZF örülne, ha az elhunyt teológus tanításának szellemében folytatódnék a párbeszéd és a közös munkálkodás az emberek javára az egyház és a társadalmi fórum között – hangoztatja a közlemény.+++

Nincsenek megjegyzések: