Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. november 22., csütörtök

Elmaradt a fizetés: bérüket követelik a közfoglalkoztatottak

Állítják: nem kapták meg októberi fizetésüket a mosdósi közfoglalkoztatottak. A Kaposvári Kistérségi Szociális Szövetkezet vezetői anyagi nehézségekre hivatkoznak, csakhogy a munkások úgy érzik, átverték őket. Jogos jussukat követelik a pénz nélkül maradt családos nők és férfiak, akik elhatározták: ha kell, bíróságra mennek. 

Mosdóson paradicsomot, paprikát, zellert és krumplit is termesztettek, most egy zöldségtermesztő tanfolyamra is járnak. Jelenleg öten vannak a kertészetben, a Start-program keretében kezdtek el itt dolgozni. Benkő Ferencné szeptember közepén állt munkába, a szerződése december 31-ig szól.
– November 10-ig kellett volna kifizetni az októberi járandóságot, de egy fillért sem kaptam – mondta a 48 éves, ötgyermekes asszony. – Negyvenhét ezer forint járna, ami nekem nagy összeg. A férjem munkanélküli, a pénzből élelmet vásárolnánk és a rezsit fizetnénk. Munkatársaimmal lassan két hete várunk a pénzre, ám semmi jóval nem biztatnak. A szövetkezet képviselője először csak hitegetett, napok óta már nem is láttuk errefelé. Hiába kerestem telefonon, a mobilt sem veszi fel. Úgy hallottam, hogy nemcsak mi jutottunk ebbe a csapdába, hanem a szövetkezet 12 töröcskei dolgozója is. Nagyjából egymillió forintról lehet szó.

A munkások segítséget reméltek a megyei kormányhivatal munkaügyi központjától. Egy ügyintéző és egy vezető is fogadta a kétségbe esett nő hívását, ám nem sok jóval kecsegtették. Azt mondták neki: a szövetkezetnek kell rendeznie a számlát.

– Egy határ sz.r az egész – jegyezte meg egy férfi, aki kérte, ne írjuk le a nevét. – Az ember örül, hogy egy-két hónapnyi álláshoz jut ebben az őrült munkanélküli világban és akkor villámcsapásként éri, hogy elfogyott a pénz. Itt mindent meg lehet csinálni?

Mákos Norbertné, a mosdósi csapat megbízott vezetőjének ez az első munkahelye. Keserű tapasztalatokat szerzett a kétgyermekes fiatalasszony, akinek férje szintén állást keres. Nemrég öten dolgoztak a csoportjában, ám időközben két másik társuk távozott. Úgy érezték: nincs keresnivalójuk olyan helyen, ahol csúszik a fizetés. Helyükre közben két másik jelentkező érkezett.
– Kiszolgáltatott az ember, hiszen vidéken eleve kevesebb az álláslehetőség – mondta. – Ástunk, kapáltunk, rendbe raktuk a kerítést, tisztességesen dolgoztak a munkatársaim.

Pedig nem akármilyen körülmények uralkodnak a telephelyen: nincs fűtés az öltözőben, a szobában hiába kapcsolnák fel a villanyt, nincs égő a foglalatban. Lelakott munkásszállókra emlékeztet a szociális helyiség, a tusolóra is ráférne egy alapos felújítás, akárcsak az étkezőre. A dolgozók saját pénzükön vásároltak egy PB-gázpalackot: ezzel próbálják felmelegíteni az egyik helyiséget. Martin Veronikát is a kényszer hozta: egyedül neveli gyermekeit.
– Munkára és nyugalomra lenne szükség – jegyezte meg. – Attól tartok, hogy jó esetben is csak az előbbit kapjuk meg.

A mosdósiak szószólója, Benkő Ferencné szerint elegük van az ígéretekből. A szövetkezet egyik munkatársa korábban ugyan megpendítette, hogy eladogatja gépeit, s abból majd kifizeti a hoppon marad munkásokat, de a gyors megoldásra nem sok esélyt látnak.
– Mobilon néhány nap alatt már valószínűleg súlyos ezreket eltelefonálhattam, de már ez sem érdekel – mondta. – Nem hagyom, hogy elbukjuk a fizetségünket. Ezért megdolgoztunk, ha kell, később munkaügyi bíróságra megyünk.

Kíváncsiak voltunk a munkaügyi központ álláspontjára. Egy mondatos e-mailban közölték: „A foglalkoztatott munkások a szociális szövetkezettel állnak kapcsolatban, ezáltal a témában a Somogy Megyei Kormányhivatal nem illetékes.” Az eset kapcsán megkerestük Kadlicskó Pált, a Kapos Kistérségi Szociális Szövetkezet vezetőjét. Tőle tudjuk: 20 ember foglalkoztatására közel 14,7 millió forint munkabér-, illetve 3,9 millió forint járuléktámogatást nyertek el, eszközök beszerzésére 5,3 millió forinthoz jutottak. Kadlicskó elismerte: nem fizették ki a dolgozókat. Ennek okáról szólva azt mondta: ahhoz, hogy tavasszal a program elindulhasson, nagyjából 1,8 millió forint előleget kaptak a munkaügyi központtól. Azzal tisztában voltak, hogy ezt az év végéig vissza kell fizetni. Csakhogy arra számított, lépcsőzetesen, azaz két hónap alatt, novemberben és decemberben vonják le a támogatásból majd az összeget. Ehelyett egyszerre vonták le a pénzt, amely az amúgyis anyagi nehézségekkel küzdő cégnek súlyos gondot okozott.

cikk forássa: www.sonline.hu 

Nincsenek megjegyzések: