Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. április 3., kedd

Köszönjük Szita Károly! Köszönjük Polgármester Úr!


Ki mint vet... - közmunka helyett kapanyél

2012. április 3. 


A saját élelmiszer megteremelésén túl távolabbi célja az a kaposvári zöldfoglalkoztatási programnak, hogy később a termelés fedezze a városi közétkeztetés beszállításának egy nagyobb részét.

A nagybajomi Bogdán Lászlóné azt mondja, örül neki, hogy közcélú munkáját a szeptemberben indult zöldségtermesztői tanfolyammal válthatta föl. Így OKJ-s képesítést kap október végére, addig pedig gyakorlati képzés keretében palántákat nevel, majd szabadföldön zöldséget termeszt huszonhárom társával együtt Töröcskén. – S ami legalább ilyen fontos számunkra – emelte ki –, hogy ez idő alatt a multiknál vásárolt, sokszor külföldi zöldség helyett jó minőségű, magyar áru kerülhet a családunk asztalára. 

Bogdán Lászlóné a kaposvári zöldfoglalkoztatás keretében dolgozik a töröcskei célgazdaság területén. – Március elsejével indult a program, s ma már csaknem ötven embernek adunk munkát – mondta kedd délelőtti helyszíni sajtótájékoztatóján Töröcskén Szita Károly polgármester. 

– Az önkormányzat még tavaly kötött együttműködési megállapodást a Kapos Kistérségi Szociális Szövetkezettel és a munkaügyi központtal. A megállapodás értelmében a város 44 hektárnyi műveletlen földterületet térítésmentesen használatba ad a szövetkezetnek, hogy a munkaerőpiacon kisebb eséllyel induló, alacsony végzettségű emberek megtermelhessék önmaguknak és családjuknak a szükséges élelmiszereket, s ha azon felül marad áru, azt értékesíthessék. Ám a távolabbi célunk az, hogy egy-két év alatt erősödjön meg annyira a szövetkezet, hogy ne csupán a saját szükségletüket tudják megtermelni zöldségből az emberek, hanem tudjanak annyit termelni, amiből a kaposvári közétkeztetésbe is tudnak majd beszállítani. Kaposváron naponta kilencezer adag ételt készítenek a közétkeztetésben, vagyis a város képes átvenni a megtermelt élelmiszert. S ahogy hallom, kisállatokat is kívánnak majd tartani, s azoknak is felvevőpiacot jelenthetne a közétkeztető cég. Reményeink szerint a szövetkezet megerősödve tartósan tud munkát adni sok-sok kaposvárinak és környékbelinek.

Jelenleg 24-en kapnak minimálbért a munkájukért, a START-programban részt vevő húsz dolgozó pedig 47 ezer forintot kap – tudtuk meg Kadlicskó Páltól, a Kaposvári Kistérségi Szociális Szövetkezet elnökétől. – S ha eredményesen elvégzik a tanfolyamot, akkor plusz százezer forintot kapnak. A 44 hektár térítésmentesen rendelkezésünkre bocsátott földből jelenleg öt hektárt Töröcskén művelnek az emberek, s itt egy kis konyhakerti részben folyik a gyakorlati képzés, ahol saját részre is termelnek. Mosdóson pedig 2,5 hektárt már elvetett az ott dolgozó tíz ember, akiket a többiekkel együtt a munkaügyi központ közvetített ki. 
Kadlicskó Pál hozzátette: szeptemberben indult a zöldségtermesztő tanfolyam 24 fővel, ők OKJ-s képesítést kapnak a vizsga után októberben. 

A cél, hogy megerősödjön a szövetkezet


– Ezen kívül huszan a START programban vesznek részt, ám ők is járnak oktatásra – mondta. – Háztáji zöldségtermesztő és tartósító végzettséget is kapnak, szeretnénk ugyanis abban is segítséget nyújtani, hogy a többlettermésből télire is tudjanak eltenni. Ezeknek az embereknek legalább egy évig biztosítunk munkát, ám ők tovább is szeretnének maradni. Jelenleg palántákat nevelnek az üvegházban, s a földet készítik elő a kiültetéshez. A megtermett zöldség egy részét a rászoruló nagycsaládosoknak kívánjuk felajánlani, akiket a polgármesteri hivatal munkatársai választanak majd ki. A termés nagyobb részét azonban értékesíteni szeretnék, hiszen fejleszteni kell a gépparkunkat. Huszonnégy millió forintot nyertünk a program megvalósítására, ebből több mint 17 millió forint az emberek munkabére és a járulékok. 

A program további eredménye, hogy a dolgozók, akik eddig otthon nem művelték a földjüket, most veteményeznek majd, hiszen ingyen palántát is biztosítunk számukra. A rendelkezésünkre bocsátott többi területet folyamatosan tisztítják a dolgozók, hiszen a következő években terjeszkedni kívánunk, s kisállattartást is tervezünk, elsősorban tojótyúkok nevelését. 

Bogdán Lászlóné reméli, hosszabb távon dolgozhat majd társaival a kaposvári zöldfoglalkoztatás keretében. – Nagyon jó a csapat – mondja –, szeretjük, amit csinálunk. Nem véletlen, hogy többen választottuk ezt a lehetőséget. Sokan vagyunk ugyanis családosok, akik otthon is műveljük a földet, tartunk jószágokat, tehát nem teljesen ismeretlen számunkra ez a munka. Ám az itteni magas színvonalú elméleti képzésen elsajátítottakat otthon is tudjuk hasznosítani. A gyakorlati képzés keretében pedig saját célra is vethettünk magokat, a gyakorlati kiskertben ugyanakkor saját fogyasztásra is termelünk zöldségeket. Az itteni paradicsomnak, paprikának, uborkának, hagymának biztosan jobb lesz az íze, mint a boltinak, mert azon túl, hogy tudjuk, honnan származik, s milyen földben termett, magunk gondoztuk.


Forrás: Sonline, Márkus Kata

Nincsenek megjegyzések: