Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. április 27., péntek

Magyar Szociális Fórum az új adókról és a konvergencia programról


Budapest, 2012. április 27. Péntek

     A Magyar Szociális Fórum véleménye szerint az Orbán-kormány új megszorító intézkedései és az Európai Uniónak benyújtott új konvergencia programja a magyar társadalom megélhetését és a nemzeti fejlődést gátló tényezővé vált. A politikai vezetés pillanatnyi pénzügyi előnyök reményében lemondott a nagyobb nemzeti mozgástér igényéről, és megint a bérből és fizetésből élőkkel fizetteti meg egy olyan válság árát, amelyet nem a dolgozók idéztek elő.
     Csütörtökön kiadott értékelésében az MSZF azt írja, hogy a 600 milliárd Forintra rugó új adók és a Széll Kálmán terv, valamint a konvergencia program valójában visszafejlődéshez vezet növekedés helyett, a foglalkoztatás csökkenéséhez a foglalkoztatás növelése helyett, és eddig minden eddiginél jobban elmélyíti a társadalmi igazságtalanságot tőkejövedelemből és bérből élők között.
     Az MSZF „cinikus húzásnak” tartja, hogy a spekulatív tőketranzakciókat sújtó Tobin adó helyett olyan adót vezetnek be, amely a lakossági folyószámla-mozgásokat sújtja. A kormány kétszer adóztatja meg a béreket és a fizetéseket, egyszer a folyószámlára történő átutalásukkor, azután pedig felvételükkor a folyószámláról. További adó terheli az állampolgárt a csekk befizetésekor, sőt akkor is, amikor befizeti a jövedelemadóját. Az adózás megadóztatása véget nem érő spirálhoz vezet, melyből semmi jó nem származik – figyelmeztet az MSZF.
     A megszorítás minden eddiginél súlyosabb helyzetbe hozza a szociális ellátórendszereket. A gyógyszertámogatás 40 milliárd forintos csökkentése az emberek egészségi állapotának romlását fogja előidézni, a nagyvárosi tömegközlekedés költségvetési támogatásának csökkentése miatt jövőre emelkedni fognak a viteldíjak. A kutatási és fejlesztési célokra fordított támogatás 25 milliárd Forintos csökkentése oda vezet, hogy a kormány megfosztja az országot a műszaki-tudományos fejlesztés hazai lehetőségétől, és külföldi érdekeknek rendeli alá a honi fejlesztést. A mezőgazdaságban tervezett áfa-reform az élelmiszerárak emelkedéséhez fog vezetni, pedig ennek az ellenkezőjére volna szükség: ahhoz, hogy 27 százalékról 9-re csökkentsék a legalapvetőbb élelmiszerek árát, és ne kelljen százezreknek éhezniük.
     Összességében az Orbán-kormány gazdaságpolitikája az ellenkezője annak, amit az országnak megígért, és amiért megválasztották. Az MSZF szerint az intézkedések várható gazdasági, társadalmi, emberéletekre gyakorolt következményeinek előidézésében azonos felelősség terheli a magyar kormányt és az EU-t: mindketten antiszociális költségvetéssel akarják biztosítani a finánctőke érvényesülését a globális válság közepette.
     A Magyar Szociális Fórum meggyőződése szerint a társadalmi katasztrófa csak úgy kerülhető el, ha munkát és megélhetést nyújtó jövedelmet biztosítanak az embereknek. Azonnal 27 százalékról 9 százalékra kell csökkenteni a mindennapos szükségleti cikkek, az életmentő gyógyszerek és az egészségügyi segédeszközök áfáját; 27-ről 12 százalékra a megélhetéshez és az életben maradáshoz szükséges szolgáltatások, így a földgáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő áfát. Ezzel a negyedével csökkenne a rezsiköltség, és több százezer családnak jelentene azonnali könnyebbséget. Azonnal mérsékelni kellene az EU-átlagárat messze meghaladó ivóvízdíjakat és a csatornaszolgáltatói árakat. Nem szabadna forrásokat elvonni az önkormányzatoktól, mert az elvonással arra kényszerítik őket, hogy növeljék a helyi adókat, azaz a lakosság terheit. Vissza kell vonni azt az előírást, amely arra kötelezi a jövedelem nélkülieket, hogy a tavalyi 5100 Forint helyett 6300 Forintot fizessenek egészségügyi járulékként, mindezt romló egészségügyi szolgáltatások és emelkedő gyógyszerárak mellett.
      Az MSZF szerint minimálbérben kell részesíteni a közmunkásokat is. A 8 órában foglalkoztatott szakképzetlen közmunkásoknak 60 ezer Forintot kellene kapniuk a 47 ezer helyett, a szakképzetteknek pedig 71 ezret.
     A „szociális alternatíva” a bankok, a multinacionális trösztök, a hazai nagytőkés csoportok fokozott megadóztatása, a Tobin adó bevezetése, a többkulcsos, progresszíven emelkedő személyi jövedelemadók, továbbá a legnagyobb vagyonok megadóztatása révén tárul fel.  Fel kell hagyni a jelenleg folytatott neoliberális politizálással, és véget kell vetni annak a pénzkivonásnak, amely lehetetlenné teszi az ország gazdasági növekedését és a többség normális megélhetését – szegezi szembe az MSZF saját alternatíváját a kormány politikájával, és mozgósít érte a Budapesten megrendezendő Május 1-i felvonulására.+++
Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: