Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. december 6., csütörtök

Követeljük a 10%-kos lakossági gáz és villamos energia ár emelés helyett a valós és érezhető változást az Áfa csökkentésével

Blogunk és közössége egyet ért a megélhetési költségek, mint a lakhatáshoz kapcsolódó rezsi díjának kormányzati szinten történő csökkentésével, azonban azt javasoljuk a Kormány tagjainak és az ország felelős vezetőinek, hogy a kormány inkább nézzen körül a saját háza táján!

 "A közszolgáltatások nem arra valók, hogy abból valaki pénzt keressen, ez a szektor nem a profit világa" - mondta a kormányfő. Miniszterelnök úr ezen kijelentése  teljesen abnormális, hogy ilyen alapvető közszolgáltatások után, mint a gáz és az áram, minden fogyasztónak 27% áfát kell fizetnie. Csak az áfakulcsot kell levinni, máris megvan a csökkentés. 

A jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökkenő  lakossági gáz és villamos energia árak.mintegy  3,8 millió családi otthont érintenek ,A  bejelentett árcsökkentés a GKI Energiakutató szerint egy 100 milliárd forintos "mikuláscsomag" a lakosságnak, azonban a költségvetésnek számításai szerint mintegy 20 milliárd forintos áfa-bevétel kiesést jelent, a gáz- és villanyszolgáltatóknak pedig közel 100 milliárd forintos mínuszt.
Az, hogy melyik szolgáltatónak mekkora lesz a vesztesége az árcsökkentés miatt, attól függ, milyen arányban látnak el lakossági és nagyfogyasztókat, valamint közületeket; a cégek többsége azonban e nélkül is veszteséges. A szolgáltatók elsősorban nem a terhek lakosságra hárításával, hanem fejlesztéseik, beruházásaik visszafogásával, költségcsökkentéssel, elbocsátásokkal, illetve beszállítói körük megvizsgálásával próbálják majd csökkenteni veszteségüket. Utóbbi kapcsán a  megjegyezendő, hogy ezzel szűkülhetnek a kis- és közepes vállalkozások piaci lehetőségei.

Elgondolkodtató a fentiek tükrében a Kormány rezsi csökkentésére irányuló intézkedése, melynek  hosszútávon a folyamatosan csökkenő munkabérek és a folyamatos járulék és adóteher emelések miatt nincs realitása! Igaz jól hangzik a csökkentés szó a Kormány szájából miközben mind több ember él munka nélkül ellehetetlenítve jelentős adósságot görgetve maga előtt és családjával nélkülözve a mély szegénység mocsarába süllyedve. Ma Magyarországon a nettó havi 47 ezer forintos közmunkásbér, vagy a nettó havi 22 ezer forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatás, de a havi nettó 60 ezer forintos nem szakmunkás minimálbér sem elég a létfenntartásra, hiszen nem mindennek van saját lakhatása, vannak akik albérletben kényszerülnek élni és lakbért fizetni tulajdonképpen csak azért, hogy ne az utcán éljenek, hanem emberhez méltón lehessenek családjukkal és a rezsi költségekről még nem is esik szó. A jelenlegi alacsony munkabérek nem elegek a létfenntartáshoz. A megélhetés csak a Kormány tagjainak és a nem minimálbért keresők táborának kedveznek.

További munkabércsökkentések, fejlesztések, beruházások kényszerű visszafogásával, költségcsökkentéssel, elbocsátások, segélyplafonok bevezetése, a tervezett tíz százalékkal csökkenő  lakossági gáz és villamos energia árak szolgáltatókat megszorító intézkedése helyet Blogunk és közösségi csoportunk ezúton is felszólítja a Kormányt, hogy vegye fontolóra és adjon helyt a Magyar Szociális Fórum által már korábban tett Áfa csökkentési javaslat bevezetésére. Az Áfa csökkentéssel minden társadalmi csoport megélhetésének körülményei jelentősen javulhatnának, az élet élése megkönnyebbülne. 

Mint emlékezetes a Magyar Szociális Fórum, Blogunk és közösségi csoportunk meggyőződése szerint a társadalmi katasztrófa csak úgy kerülhető el, ha munkát és megélhetést nyújtó jövedelmet biztosítanak az embereknek. Azonnal 27 százalékról 9 százalékra kell csökkenteni a mindennapos szükségleti cikkek, az életmentő gyógyszerek és az egészségügyi segédeszközök áfáját; 27-ről 12 százalékra a megélhetéshez és az életben maradáshoz szükséges szolgáltatások, így a földgáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő áfát. Ezzel a negyedével csökkenne a rezsiköltség, és több százezer családnak jelentene azonnali könnyebbséget. Azonnal mérsékelni kellene az EU-átlagárat messze meghaladó ivóvízdíjakat és a csatornaszolgáltatói árakat. Nem szabadna forrásokat elvonni az önkormányzatoktól, mert az elvonással arra kényszerítik őket, hogy növeljék a helyi adókat, azaz a lakosság terheit. Vissza kell vonni azt az előírást, amely arra kötelezi a jövedelem nélkülieket, hogy a tavalyi 5100 Forint helyett 6300 Forintot fizessenek egészségügyi járulékként, mindezt romló egészségügyi szolgáltatások és emelkedő gyógyszerárak mellett.




Nincsenek megjegyzések: