Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. május 26., szombat

Dühös közmunkások Hevesben - mikor kezdődik az éhséglázadás?


Dühösek a közmunkások az észak-hevesi településeken - Az élet igazolta: 47 ezer forintból nem lehet megélni. Ha a tartozásokat levonják a havi bérből, sok ember úgy érzi: ingyen dolgozik.
Heves Megyei Online portál szóba elegyedett a Start közmunkaprogramban alkalmazott asszonyokkal Pétervásárán, akik láthatóan fáradtan és kedvetlenül foglalják össze a közmunkával kapcsolatos eddigi tapasztalataikat.

Váradi Róbertné keserűen jegyzi meg, hogy a bérezéssel van a legnagyobb gond: – A férjemmel együtt kapcsolódtunk be a közmunkaprogramba pár hónappal ezelőtt. Örültünk a lehetőségnek, hiszen korábban évekig semmilyen munka nem volt itt a környéken. Kénytelenek voltunk eljárni napszámba Feldebrő környékére, vagy ahol épp munka adódott. Nyaranta a környékbeli hegyekben gombásztunk. Ebből pótoltuk ki a családi pótlékot. Azt gondoltuk, hogy a közmunka-program végre javít valamicskét e helyzetünkön. Napi nyolc óra munkáért járó 47 ezer forint nem túl sok, de mégiscsak helyben tudjuk megkeresni, és biztos jövedelem. Mivel három iskoláskorú gyermekünk van, minden fillér jól jön. A gond a múlt hónapban kezdődött, amikor a tartozásainkat elkezdték levonogatni a bérünkből. Mivel hetente kapunk fizetést, úgy alakult, hogy mire az első két heti bérből levonták a hiteleinket, a hátralévő két hétre jóformán már nem maradt semmi. A férjem a legutóbbi fizetéskor tíz forintot kapott egy borítékban. Úgy döntött: ennyi pénzért nem dolgozik tovább. Leszámolt. Én egyelőre maradtam, de be kell valljam: csalódtam a lehetőségben.

Nemcsak a Pétervásárán alkalmazott közel 100 közmunkás elégedetlen a jelenlegi rendszerrel. Parádsasváron és Bodonyban is hasonló feszültséget tapasztalnak a polgármesterek. Mindannyian úgy gondolják: változtatni kell a jelenlegi helyzeten, különben az embereknek elegük lesz az egészből. Ha folyamatosan úgy érzik, hogy ingyen dolgoznak napi nyolc órát, előbb-utóbb elfordulnak ettől a lehetőségtől is.


Jobban járnának a havi bérezéssel


Eged István, a Pétervásárai Többcélú Kistérségi Társulás elnöke – érzékelve a fokozódó feszültséget – a térségbeli polgármesterekkel egyeztetve úgy döntött: segítséget kér a gond orvoslására. Javaslatait a napokban juttatja el Horváth László Heves megyei kormánymegbízottnak, illetve az illetékes minisztériumba. Ezek között szerepel, hogy módosítsanak a szabályokon oly módon, hogy havonta egy alkalommal legyen bérfizetés, s hogy ebből a jövedelemből maximum 20-30 százalékot lehessen levonni a jelenlegi 50 százalék helyett. Azt is szorgalmazzák, hogy a szakképzett munkairányítók a jelenleginél magasabb bérben részesülhessenek - írta a HEOL.

(forrás: 168 óra online)

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A HEOL cikke alóli kommentet tudnám idézni, abszolút egyetértek vele.:

1. Laca.. 2012. május 25. 07:28

Előrebocsátom valóban kevés a 47 ezer a megélhetésre, főleg ha az igényszint magasan űbereli azt. Valóban nem fér bele az internet, TV, autó, de az alap megélhetésen kívül valóban semmi, ha egy embernek kell eltartani a családját belőle. De kettővel szorozva + a családi pótlékot, ingyenes óvoda és még számos kedvezményt figyelembe véve, éhenhalni nem lehet belőle. Persze akkor is kevés, de. Úgy gondolta Váradiné, hogy a nem fizetett hiteleiket továbbra is azok fogják állni, akik eddig is eltartották őt is a családjával együtt? Szóval inkább leszámolt a férje, mint fizesse az igénybe vett, de ki nem fizetett szolgáltatásokat. Persze valóban nem sok a 47 ezer, de mit tett, ill. mit nem tett annak érdekében, hogy az több legyen? Akik kifizetik a számláikat, tanultak és több évtized munkaviszony után is nélkülöznek az alig fizetésükből + eltartják a Váradikat, szóval ha ők is ott hagynák a munkahelyüket, mit ennének a Váradik, talán egymást? Jó lenne már a fejekben is rendet tenni, mert a másokon való élősködés miatti adó és járulékemelésekre, az csökkenő fizetések mellett egyre több a válasz. Elmennek ebből az országból és majd maradnak a Váradik ill. azok, akiknek életkoruknál fogva már nincs energiájuk egy újabb kihívásra külföldön! Eddig ment a nagy lábon élés a 60 féle segélyekből, más gyerekének (sokszor a sajátját más nevében) az eltartásából (80ft/főtől), de az ehhez is felvett óriási hitelek miatt is belerokkant az ország. Ez van amikor tele van a szekér és csak egy gebe húzza!

Kemenczei Róbert írta...

Kedves hozzászóló!

Köszönjük hozzászólását!
Csak részben értünk egyet Önnel, "Előrebocsátom valóban kevés a 47 ezer a megélhetésre" ebben. A többi dologban nem tudunk állást foglalni. Sajnos Kaposváron is nagy a munkanélküliség naponta több önéletrajzot küldünk el, de nem hív minket fel senki hogy dolgozhatunk. Havi 22 800 Ft rendelkezésre állási támogatásból nem lehet élni. De nem lehet élni a 47 000 ből sem, ha kiközvetítenék az ember néhány hónapra dolgozni. A mi albérletünk párommal, mert nincs saját lakahatásunk, mert nem születtünk gazdag családba 35 000+rezsi és akkor még nem is ettünk semmit, nem vettünk szükség szerint cipőt , ruhát és a szükséges gyógszereinket. Magyarok vagyunk, így nem jár nekünk semmi, mint más csoportoknak! A közmunkákon nem csak a fizetés kevés, amely sérti az egyenlő munkáért egyenlő bért állampolgári jogot, hiszen a közmunkások nem kapják meg a rendes minimálbért a havi nettó 60 ezer forintot. A munkáltatók nem biztosítják a munkaruhát, védőitalt, pihenőidőt és helyet! Ezért alakult oldalunk és csoportunk, hogy felvegye a harcot a szabálytalan közfoglalkoztatás ellen és egyenlő esélyeket harcoljon ki a közmunkásoknak is, hogy vége legyen a nem közmunkásokkal való megkülönböztetéseknek.

Köszönjük még egyszer hozzászólását!
KMB szerk

Kelenföldi Ferenc írta...

"Előrebocsátom valóban kevés a 47 ezer a megélhetésre"
Nos uram nem hogy kevés egyenlő a nullával! Nem értek egyet önnel a hozászolásában. Ugyanis nem minden ember azért él szegényen mert esetlegesen nagyobb kölcsönt vett fel és ezt most levonják tőle. Így a megélhetése került veszélybe . Nem gondolom azt se hogy sokan azért vettek fel pl.: svájci deviza hitelt mert már akkor úgy gondolták hogy nem fogják kifizetni. Hanem azért mert csak úgy tudtak valamit esetlegesen megvenni pl. lakást!
Azok könnyen vannak akik eddig kizsákmányolták az Országot . Mind amit most neveznek közmunkának az = rabszolgamunkával! Minden bizonnyal önnek nem 47000 forintból kell megélnie. Mondhatja azt is hogy tanultam de ahogy vissza nézem akkor még ingyen! Most megint csak az tanulhat akinek a szülei tudják szponzorálni a gyermekük tanulását, függetlenül attól hogy az a gyermek
esetlegesen jó vagy rósz tanuló.
Az internetről meg csak annyit írnék a mai világban nem luxos a szegény ember kikapcsolódása. Hétvégén valamint esténként mert mást nem tud kifizetni pl..wellness
hétvége! Drága uram minden bizonnyal ön nem a 47000 forintos fizetésbe esik bele és nagyon is remélem hogy soha nem is lesznek anyagi gondjai . Remélem nem politikus ! :-) De azért javasolnám hogy próba kedvéért porbájon meg élni csak egyszer 4700Ft-ból ami valójában nem is annyi mert ugye hetente utalják és a bank bizony leveszi a tranzakciós díjakat! Evvel megint csak a bank jár jól menyi lehet az a díj amit levonnak hetente az összes közmunkástól? Nos uram elég érdekes nem de? Kik járnak evvel megint jól???

Névtelen írta...

Bocsánat 47000 Ft akart lenni .