Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. május 13., vasárnap

Rokkantak - a kormány nem tárgyal, hanem csalással és hisztériakeltéssel vádol


Budapest, 2012. május 12. szombat

     A kormány nem hajlandó a rokkantakkal tárgyalni a tavaly év végi rokkantellátási törvény visszavonásáról, és az új komplex minősítési rendszer felülvizsgálásáról – tudatta a Magyar Szociális Fórum szombaton.
    Az MSZF Orbán Viktor miniszterelnöknek az érdemi tárgyalásokra vonatkozóan küldött május 4-i levelére nem érkezett pozitív válasz a kormánytól, helyette a rokkantakat emberi jogaikban nyilatkozatok hangoztak el – fűzte hozzá a rokkantak jogos követeléseit felkaroló Szociális Fórum.
    Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal „hisztériakeltéssel” vádolta meg a rokkantak képviselőit, amikor adatokat és tényeket tártak a közvélemény elé arról, hogy súlyosan beteg embereket minősítettek gyógyulttá, illetve kevésbé rokkanttá, embereket kergettek a halálba azzal, hogy rehabilitálhatónak ítélték őket, és elvették tőlük rokkant nyugdíjukat. Kirívó esetként említették annak a zirci leszázalékoltnak az esetét, aki a veszprémi nyugdíjintézet ügyintézője előtt szíven döfte magát, mert megfosztották rokkant nyugdíjától, és helyette 28500 Ft szociális járulékban akarták részesíteni.
    A rokkant társadalom felháborítónak tartja a kormány azzal kapcsolatos indoklását, hogy az új felülvizsgálati rendszer a csalások miatt vált szükségessé, a betegek rehabilitálása pedig saját érdekükben történik, hiszen „munka teszi az embert”. A rokkantságukat megvásárló csalók helyénvaló kiszűrése nem jelentheti 400 ezer rokkant azonosítását a visszaélő kisebbséggel. Rehabilitálni pedig csak azt az embert lehet, akit vissza is lehet helyezni a rokkant státusba, ha kiderül róla, hogy mégsem tud megfelelni munkafeladatának – állítják. Az utóbbival kapcsolatban ugyanis azt tapasztalják, hogy többektől elveszik a rokkant nyugdíjat, munkaképessé nyilvánítják őket, majd amikor kiderül róluk, hogy mégsem azok, nem kapják vissza rokkant nyugdíjukat, hanem addigi nyugdíjuknak csak a töredékét kaphatják rokkant járadékként. Az eljárás hátterében költségvetési megfontolások állnak – vélik nyilvánvalónak.
     Az MSZF rokkantak véleményét idézi az eljárásról:
-          Szégyen, ami Magyarországon a betegek ellen folyik. Szerencsétlen betegek kontra milliárdos kommunikációs offenzíva. Nagyon etikus és keresztény küzdelem – írta egyikük.
-          14 éve vagyok rokkant két infarktussal, nyaki porckorong műtéttel, szívritmus zavarokkal, de nem sorolom tovább, pedig tudnám. Járadékot kapok, pedig rokkantnak kellene lennem. És most még csalónak is kell éreznem magamat – írta egy másik.
-          Tessék mondani, mit kap az orvos, aki úgy veszi el a rokkant életét, hogy munkaképessé nyilvánítja, pedig tudhatja, hogy ez végzetes lehet betegére nézve. Elfelejtenék az orvosi esküjüket?
-          Nyilvános eutanázia, amit művelnek, egyetlen munkahelyet sem tudtak ajánlani. Hogyan is tudtak volna, amikor hetente ötször kell orvoshoz mennem. Visszaminősítettek 47 százalékra, és kapok 41 ezer Forintot. A fűtésszezonban 45 ezer Ft a rezsim…
-          Ma kaptam meg a hivatalos határozatot: B1 kategória, rehabilitálható, bruttó 27 ezer. Velem született betegség miatt százalékoltak le. Csak a kormányt sajnálom, mert önök súlyosabb fogyatékosok nálunknál is, önök lelki fogyatékosok. Az orvosokról nem szólva, hiszen szemenszedett hazugságokat írtak a vizsgálati eredményembe.
-          Felháborítónak tartom, amit a kormány közeli média művel rokkant-ügyben! Úgy viselkednek, mintha bűnözőkkel állnának szemben, akik felett ítélkezhetnek.   
-          Úgy érzem, kormányunk keresztülnéz rajtunk – írta egy további rokkant embertársunk.
A Magyar Szociális Fórum felhívta a figyelmet arra, hogy a rokkantak nem akarják annyiban hagyni az életüket és megélhetésüket semmibe vevő intézkedéseket. Készek ugyan tárgyalni, de ha a kormány nem mutat rá hajlandóságot, készek másra is életük védelmében.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: