Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. május 5., szombat

A jelenlegi politika erőltetése emberéletekbe kerül – MSZF-levél Orbán Viktorhoz


A jelenlegi politika erőltetése emberéletekbe kerül – MSZF-levél Orbán Viktorhoz
Budapest, 2012. május 5. szombat

     A jelenlegi politika erőltetése emberéletekbe kerül, tömeges öngyilkossághoz, fagyhalálhoz, az emberek egészségi és anyagi állapotának lepusztulásához vezet. Ennek a folyamatnak úgy kell véget vetni, hogy a kormány nem csak a bankokkal, hanem a társadalommal is párbeszédbe bocsátkozik, és tiszteletben tartja az élethez való legalapvetőbb emberi jogot – tudatta a Magyar Szociális Fórum Orbán Viktor miniszterelnöknek küldött levelében, melynek tartalmát szombaton hozták nyilvánosságra.
     Simó Endre, az MSZF szervezője ebben arra kérte a kormányfőt, hogy „foglalkozzon súlyának megfelelő komolysággal” azokkal a társadalmi követelésekkel, amelyeket március 25-én küldtek el neki a Budapesten megtartott Népi Gyűlés. Nevezetesen, állítsák le azoknak az embereknek a kilakoltatását, akiknek nincs hová menniük, állítsák helyre a kilakoltatási moratóriumot, és vonják vissza azt az 5050 árverési engedélyt, amelynek alapján 15 ezer ember feje fölül vehetik el otthonát. Követelték a legalapvetőbb élelmiszerek, az életmentő gyógyszerek, az élet fenntartásához nélkülözhetetlen szolgáltatások (víz, gáz, villany) árát terhelő 27 százalékos áfa 9, ill. 12 százalékra mérséklését a lakosság terheinek mérsékléséért. A 60 ezer forintos minimálbér megadását a közmunkásoknak, és közérdekű per indítását a bankok devizahitelesekkel szembeni visszaélései miatt, hogy extraprofitjuk terhére kártalanítsák a megkárosítottakat.  A Népi Gyűlés követelte, hogy vonják vissza a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. december 29-i (CXCI.) törvényt, s függesszék fel az „új komplex minősítő vizsgálatok” néven elhíresült intézkedést, mert a rokkantak létét veszélyeztetik. 
     Simó levelében emlékeztetett arra, hogy követeléseikről eddig még senkivel sem tudtak érdemben tárgyalni, mert a dossziét ide-oda küldözgették, a miniszterelnökségről átkerült Soltész Miklós szociális ügyi államtitkárhoz, aki 13 pontja közül 12-őt tovább küldött a nemzetgazdasági minisztériumnak, illetékességre hivatkozva, és végül csak a rokkantak ügyéről bocsátkoztak tárgyalásba főosztályvezető szinten, de anélkül, hogy a kormány megbízottjának felhatalmazása lett volna érdemi tárgyalás folytatására a rokkant-ügy egészéről.
     Simó arra kérte Orbánt, hogy ne kelljen külön-külön tárgyalgatniuk minden egyes osztály- és főosztályvezetővel, hogy azután ne történjen semmi, hanem nevezzenek ki tárgyaló partnernek olyan kompetens személyt, aki kellő felhatalmazással rendelkezik a kérdés átfogó megtárgyalására, felelős tárgyaló partnerként.  
    „A Népi Gyűlés eredetileg azért fordult Önhöz 13 pontos társadalmi követelésével, mert legfelső szintű intézkedések szükségesek a megélhetési válságból fakadó gondok mérséklésére. A tárgyalás lepasszolása technikai szintre, a jogos követelések ide-oda tologatása, az érdemi párbeszéd kerülése, a jelenlegi politikai további erőltetése emberéletekbe kerül. Ez az állapot ellentétes az élethez való legalapvetőbb emberi joggal, amelynek a tiszteletben tartásáról nem vagyunk hajlandóak lemondani semmilyen politika kedvéért sem” – írta a miniszterelnöknek, és újból elküldte neki a 13 pontból álló követelés listáját, arra kérve őt, hogy – ha személyesen nem tudja vállalni a tárgyalást az MSZF-el -, akkor olyasvalakit bízzon meg maga helyett, akivel érdemi tárgyalást tudnak folytatni a követeléseikről.
   „Őszintén remélem, hogy Önnel személyesen fogunk tudni szót érteni az emberek javára! Mi a magunk részéről készen állunk rá” – fejeződik be a kormányfőnek pénteken faxon továbbított levél.+++

Kiadta: MSZF SZK

Nincsenek megjegyzések: