Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. május 26., szombat

Rokkant tüntetés - Példátlan politikai magatartás


A FIDESZ nem volt hajlandó átvenni a tüntető rokkantak petícióját
Budapest, 2012. május 25. péntek   
     A magyarországi kormányzó párt pénteken elzárkózott annak a petíciónak az átvételétől, amelyet a székháza előtt tüntető rokkantak képviselői szerettek volna átadni neki emberjogi követeléseikről – jelentette a rokkantak ügyét támogató Magyar Szociális Fórum az esetről készült helyszíni beszámolójában.
     Güthné György Katalin és két rokkant társa, a FIDESZ Lendvay utcai székháza előtt lezajlott demonstráció befejező aktusaként tíz pontos petíciót akart átadni a kormányzó párt képviselőjének, de az épületben tartózkodó egyetlen személy közölte, hogy „nem illetékes” a petíció átvételében. A delegáció határozottan felszólította, hogy vegye át és továbbítsa az illetékeseknek. A dokumentumot végül is hosszas vonakodás után átvette, de a nevét nem volt hajlandó elárulni.
     A FIDESZ székháza elé vonult rokkantak, köztük kerekes székesek és mankósok, továbbá az őket támogató Magyar Szociális Fórum és a Szolidaritás mozgalom képviselői, és a szolidaritásból megjelent több száz ember érthető felháborodással fogadta a delegáció bejelentését a FIDESZ példátlan politikai magatartásáról.
     A Magyar Szociális Fórum szervezője úgy kommentálta a történteket, hogy a kormányzó párt nyilvánosan is hátat fordított a társadalom legelesettebb rétegeinek, és demonstratívan is értésükre adta, hogy semmibe veszi a rokkant társadalom követeléseit, nevezetesen a tavaly év végén elfogadott rokkant-ellátási törvény visszavonását és az új komplex minősítő vizsgálatok felfüggesztését. A Lendvay utcai eset annak a hatalmi arroganciának a legújabb megnyilvánulása, amelyet a rokkantak a kormány részéről tapasztalnak tárgyalási készségükkel szemben – mondta Simó Endre.
    Tíz pontos petíciójukban a rokkantak rámutatnak, hogy a kormány elvette tőlük a rokkant nyugdíjjogosultságot, az új alaptörvény a családokat kötelezi a rokkantak ellátására, csökkentett összegű rehabilitációs- és rokkantellátást folyósítanak, a rehabilitációs ellátás mellett nem engedélyezik a munkavégzést, kötelezővé tették az önkéntes felülvizsgálatra való jelentkezést, a komplex felülvizsgálati rendszer szigorítása miatt súlyos betegek kerülnek ki az ellátásból, a szociális- és rehabilitációs szakértők szempontrendszerei súlyos diszkriminációhoz vezetnek, életkor szerint is hátrányos megkülönböztetésben részesítik őket, a rokkantnyugdíjas elveszti pénzintézeti hitelképességét, sokuktól megvonták az utazási és egyéb nyugdíjas kedvezményeket. Mindezekért követelik a törvény visszavonását és a felülvizsgálási rendszer felfüggesztését, egyidejűleg tárgyalási készségüket nyilvánítják a kormánnyal.
    A pénteki tüntetésen felszólaló Demeter Éva, az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport képviselője, valamint Szántó György, Szami Radics Béla, és Kalmár György felháborodottan utasította vissza magas rangú kormánytisztviselők vádját, miszerint „a rokkantak csalók”. A rokkantak nem csalók, hanem segítségre szoruló beteg emberek. Lehetnek és bizonyára vannak is köztük álrokkant csalók, visszaélők, de ezeket ki kell szűrni, nem pedig rájuk hivatkozva megvonni a rokkantak nyugdíjjogosultságát – mondták.
    A felháborodott tömeg értésre adta, hogy továbbra sem mond le emberjogi követeléseiről, hanem kitart mellettük. A sajtónak adott nyilatkozatában Simó arra szólította fel a kormányt, hogy tegye jóvá durva magatartását, és haladéktalanul üljön tárgyalóasztalhoz a rokkantak képviselőivel.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: