Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. május 7., hétfő

Oxigénhez juttatni az államot – francia szocialisták kezdeményezése


Párizs-Budapest, 2012. május 7. hétfő

     Francia szocialista értelmiségiek szerint az állam úgy tudna jobban eleget tenni társadalmi kötelezettségeinek, ha jelentősen csökkentenék az állam által felvett hitelek kamatát, növelnék a vállalatok nyereségadóját, felszámolnák a nagy jövedelműek adókedvezményeit és megadóztatnák a tőke tranzakciókat. A „Roosevelt 2012” nevű dokumentumot ismertető a Magyar Szociális Fórum azért tartja érdekesnek javaslataikat, mert Francois Hollande személyében vasárnap szocialista politikust választottak meg Franciaország köztársasági elnökévé.
     A 18 értelmiségi, köztük Susan George, a „Lugánói jelentés” szerzője, Gilbert Mitterrand, az egykori köztársasági elnök, Francois Mitterrand fia, Michel Rocard volt miniszterelnök, továbbá szociológusok, közgazdászok és szakszervezeti vezetők abban látják a kibontakozás útját, hogy megzabolázzák a pénzügyi szférát, és rákényszerítsék a társadalom iránti kötelességének teljesítésére. Szolidáris demokráciát akarnak a pénzügyi oligarchia uralma helyett, munkahelyteremtést, a foglalkoztatás növelését és valódi lakáspolitikát a folytonos megszorítások helyett.
     Újra kell tárgyalni az európai szerződéseket, a maastrichti stabilitási paktumot, és a szociális Európa felé kell irányt venni, hogy ki lehessen lábalni az Európai Unió minden országát sújtó társadalmi válságból – írják. Sürgetik az EU intézményrendszerének radikális felülvizsgálását is. Mint írják, több demokráciára van szükség, mert a kormányok politikája alárendelődött a nagy pénzügyi csoportoknak, a finánctőke a neoliberális gazdaságpolitika jóvoltából akkora szabadságot nyert, hogy nem csak a fennálló demokratikus rendet sodorja veszélybe, hanem magát az emberiséget is. „A kapitalizmus az öngyilkosság válságos napjait éli” – fogalmaznak.
   A szociális irányú kimozdulás érdekében kezdeményezik az eddig felvett állami hitelek után fizetendő kamatok lényeges csökkentését. Ezzel kapcsolatban utalnak arra, hogy az amerikai központi bank (FED) 1,2 billió (1200 milliárd) dollár hitelt nyújtott a bajba került bankoknak mindössze 0,01 százalékos kamat mellett. Az államok ennek a kamatnak a hatszázszorosa-nyolcszázszorosa mellett juthatnak hitelhez – írják. A vállalati nyereségadót az EU 25 százalékos átlagáról fel kellene tornászni az USA 40 százalékos adószintjére – sürgetik. Ha megszüntetnék a legmagasabb jövedelműek tíz éve élvezett adókedvezményeit, az állam akkora bevételhez jutna, hogy megszűnne a költségvetési hiány, és költségvetési többlet keletkezne – támasztják alá adatokkal. Az adóparadicsomok bojkottálására szólítanak fel, mert az országból adózatlanul kivitt tőke miatt csak Franciaország 1-1,5 százalékos gazdasági növekedéstől, 20-30 milliárd euró bevételtől esik el. Az elbocsátásokat a lehető legalacsonyabb szintre kell csökkenteni, a szerződés nélkül dolgozóknak biztonságos foglalkoztatási feltételeket kell biztosítani, harcot kell hirdetni a vállalatok kivonulása ellen – írják.
    Végül kezdeményezik, hogy válasszák külön a kereskedelmi bankokat a takarékbankoktól, és ezzel tiltsák meg, hogy a bankok a betétesek megtakarított pénzéből spekuláljanak, azaz magukkal rántsák a lakosságot is a bankok által előidézett pénzügyi válságba.+++


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: