Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. május 1., kedd

Megélhetési válság: a kormány egyetlen társadalmi követelést sem teljesített


Budapest, 2012. május 1. Kedd

     A kormány egyetlen társadalmi követelést sem teljesített azok közül, amelyeket a Magyar Szociális Fórum kezdeményezésére megtartott Népi Gyűlés terjesztett Orbán Viktor miniszterelnök elé március 25-én – tudatta Simó Endre, a civil mozgalom szervezője a budapesti Városligetben mondott május elsejei beszédében.
    Nem állították le azoknak a kilakoltatását, akiknek nincs hová menniük, nem vonták vissza a végrehajtóknak adott engedélyeket 5050 lakás elárverezéséről 15 ezer ember feje fölül. Továbbra is igénybe veszik a rendőrséget a kilakoltatásához ahelyett, hogy az állampolgárok élete és biztonsága védelmében használnák fel. Nem születtek intézkedések a tömeges fagyhalál okainak kiküszöböléséről, mindenekelőtt a kilakoltatások megtiltásáról, és a március 1-én lejárt moratórium érvényben tartásáról mindaddig, amíg nem orvosolják megnyugtatóan a megélhetési válságot. Simó szavaiból kitűnt, hogy az állam továbbra sem akar közérdekű keresetet indítani a bankok által megkárosított állampolgárok érdekében, hogy rákényszerítse a hitelezőket a hitelezetteknek okozott kár megtérítésére a banki extraprofit terhére.
    A kormány válaszra sem méltatta a lakosság rohamos elszegényedésének feltartóztatása érdekében előterjesztett olyan követeléseiket, mint az alapvető élelmiszerek, a mindennapos szükségleti cikkek, az életmentő gyógyszerek és egészségügyi segédeszközök Áfájának 9 százalékra csökkentése a jelenlegi 27 százalékról. A megélhetéshez és az életben maradáshoz szükséges szolgáltatások, a gáz, a víz, a csatorna és a villanyáram díját terhelő 27 százalékos áfa 12 százalékra mérséklése, mely negyedével csökkentené a rezsiköltséget, és több százezer családnak jelentene azonnali könnyebbséget. Elmaradt az EU-átlagárat messze meghaladó ivóvízdíj EU-átlagra mérséklése, továbbá a csatornaszolgáltatói árak jelentős mérséklése, hasonlóképpen annak a követelésnek a teljesítése is, hogy a közmunkásoknak is adják meg a 60 ezer forintos minimálbért a jelenlegi 47 ezer helyett.
    A kormány e helyett újabb megszorításokat jelentett be: kétszer akarja megadóztatni a béreket és a fizetéseket, egyszer a folyószámlára történő átutalásukkor, azután pedig felvételükkor a folyószámláról. További adó terheli az állampolgárt a csekk befizetésekor, sőt akkor is, amikor befizeti a jövedelemadóját. A megszorítás minden eddiginél súlyosabb helyzetbe hozza a szociális ellátórendszereket. A gyógyszertámogatás 40 milliárd forintos csökkentése az emberek egészségi állapotának romlását fogja előidézni, a nagyvárosi tömegközlekedés költségvetési támogatásának csökkentése miatt jövőre emelkedni fognak a viteldíjak. Akutatási és fejlesztési célokra fordított támogatás 25 milliárd Forintos csökkentése oda vezet, hogy a kormány megfosztja az országot a műszaki-tudományos fejlesztés hazai lehetőségétől, és külföldi érdekeknek rendeli alá a honi fejlesztést. A mezőgazdaságban tervezett áfa-reform az élelmiszerárak emelkedéséhez fog vezetni, pedig ennek az ellenkezőjére volna szükség: ahhoz, hogy 27 százalékról 9-re csökkentsék a legalapvetőbb élelmiszerek árát, és ne kelljen százezreknek éhezniük.
     A Népi Gyűlés követelte, hogy vonják vissza a megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló 2011. december 29-i (CXCI.) törvényt, s függesszék fel az „új komplex minősítő vizsgálatok” néven elhíresült intézkedést, mert a rokkantak létét veszélyeztetik.    
     Szerdán 11 órakor civil tárgyalóküldöttség keresi fel a Nemzeti Erőforrás Minisztérium foglalkozási rehabilitáció főosztályvezetőjét az Akadémia utca 3. sz. alatt, hogy tárgyaljon vele, jóllehet nem világos, van-e felhatalmazása a főosztályvezetőnek az érdemi tárgyalásra a törvény visszavonásáról.
    Simó Endre elmondta hallgatóságának, hogy Orbán Viktor titkársága illetékességből Soltész Miklós szociálisügyi államtitkárnak küldte tovább a március 25-i követeléseiket, Soltész pedig egy pontot ragadott ki közülük, a rokkant-ügyet, és bízta meg vele a nevezett főosztályvezetőt, akivel szerdán találkoznak. Az összes többi pont tekintetében illetéktelennek minősítette saját államtitkárságát, és átküldte a követelések jegyzékét a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, ahonnan mindezidáig semmilyen válasz sem érkezett.
     A Magyar Szociális Fórum rendezvényén beszédet intézett az emberekhez Faragó Ferenc Mihályné tízgyermekes anya, akinek családját kilakoltatás fenyegeti, és akiktől április 1-én megvonták a foglalkoztatást helyettesítő szociális támogatást is, mert jövedelmüket túl
magasnak találták: hiszen 27 534 Ft jutott 1 főre, míg a törvényben megengedett határ 25.650 Ft; Varga János hajléktalan közmunkás, aki 47 ezer forintot keres napi 8 órai munkáért; Tamás Éva kilakoltatott devizahiteles; Juhász József István, a tartósan munkanélküliek képviseletében, és Güthné György Katalin, az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport budapesti
képviselője is.+++


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: