Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. március 5., kedd

A siker íze a köz-foglalkoztatottásban FIDESZ módra

A Fidesz szerint a köz-foglalkoztatottak  végre megérezték a "siker ízét". A baj csak az, hogy ez bizony elég keserű. Egy átlagos köz-foglalkoztatottnak havonta 12-28 ezer forint jut, ebből kellene enni, lakni, ruházkodni, élni. És bárkiből lehet közmunkás, azaz ahogy most hívják köz-foglakoztatott: egyre több helyen rúghatják ki az embereket, hogy aztán köz-foglalkoztatottként foglalkoztassák -havi 49 ezerért...

Bizonyára még emlékezetesek az egy hónappal ezelőtti események, amikor Éhségmenetek indultak az ország több részéből a fővárosba a Parlament elé demonstrálni a Közmunkás Szakszervezet, a Munkát, Kenyeret, Tisztelgéses Béreket Egyesület szervezésében, melyhez akkor több ellenzéki politikai erő és civil csatlakozott. A figyelemfelhívő demonstráció és a csoportos gyaloglók célja az volt, hogy ráirányítsa a kormánypártiak figyelmet arra, hogy emberhez méltón szeretnének élni az álláskeresők, a nehéz helyzetben lévők és a  köz-foglalkoztatottak. 
Az Éhségmenet eseményeiről érdekvédő közösségünk is beszámolt és folyamatosan tudósított a Somogyi menetről.

Az Éhségmenetek követelései eddig alig találtak meghallgatásra, a szavak nehezen jutnak el a kormányig. Ez eddig egy követelés látszik teljesülni a heti fizetés, havi rendszerűvé történő visszaalakítása.

Bármilyen nehéz is elhinni (hisz még kimondani sem könnyű) -gyakorlatilag lassú éhhalálra ítélt másfél-két millió embert a kormányzat. Igazat szólt az a nógrádi férfi, aki azt mondta a Közmunkás Szakszervezet toborzóbrigádjának: ha nem változik semmi, "éhen fogunk fagyni".
És ez nem rémhír -egész családok húzódnak be egyetlen szobába, mert a többi helyiséget képtelenek fűteni. De ha tüzelő akad is, az étel ritka vendég: a  köz-foglalkoztatottak havi nettó 49 453 ezer forintjából (ha 8 órát dolgozik valaki segédmunkásként) vagy iskolába járatja a gyermekét, vagy befizeti a gázt és a villanyt, vagy eszik -mindhárom egyszerre nem megy.

A statisztikák azt mutatják, hogy 2012-ben átlagosan mintegy három hónapig dolgozott a 280 ezer köz-foglalkoztatott, a maradék időben 22 800 forintos Foglakoztatást helyettesítő támogatást kaptak az államtól. De még ez sem biztos.
Ha ugyanis a családban  valaki akárcsak minimálbérért is dolgozik, akkor az egy főre eső jövedelem már magasabb, mint a jogszabályok által megállapított jogosultsági határ, ezért jövedelem pótló támogatás sem jár. Azaz a köz-foglalkoztatott semmilyen ellátásra nem jogosult, miután számára véget ért a közmunka. Egy ilyen ember havi bevétele nem éri el a 12 ezer forintot sem.

A FIDESZ-kormány pedig segítség helyett a számokkal türközik: diadalmasan bejelentették, hogy 75 500 forintra emelik a nem szakképzett
köz-foglalkoztatottak bérét, -csak éppen azt nem tették hozzá, hogy ez bruttó bér. A nettó bér csupán 2 ezer forinttal nőtt a korábbi 47 ezerről 49 ezer forintra. Viszont a bruttóból nem lehet parizert venni és villanyszámlát fizetni! Úgyhogy marad a nettó 2 ezer forintos emelés- ami viszont nincs is, mivel felfalta az utóbbi két év mintegy 6-6 százalékos inflációja. Ráadásul ez eddig a köz-foglalkoztatotti bért heti bontásban fizették ki (ez most talán megváltozik mostantól) , és ha valaki elmaradt a közüzemi tartozásával, azt a kincstár automatikusan levonta.
 Képünkön Mágori Józsefné, Makó és térsége fideszes országgyűlési képviselője látható, aki nemrég azt mondta: "az emberek kedvét ne vegyék el a közmunkától (...) ne bántsák meg azokat, akik önként, jó kedvvel munkát végeznek, és végre az emberi önbecsülésük visszatért".  A képviselő asszony láthatóan keményen "dolgozik" a 
munkahelyén...

Erre mondják azt a fideszes politikusok, hogy sikertörténet, és hogy a köz-foglalkoztatottak végre megízlelhették, milyen is a jól végzett munka öröme. Cinikus mondatok ezek azoktól, akik egy egész országot akarnak rabszolgasorba taszítani.

KIRÚGJÁK, MERT KÖZ-FOGLALKOZTATOTTKÉNT  OLCSÓBB
Ne higgye senki, hogy a köz-foglalkoztatottak csak szemetet szednek, meg gereblyéznek! Sok szakképzett, diplomás is van köztük, akiket a saját szakmájukban foglalkoztatnak, mindenfajta pótlék, vagy jövedelem-kiegészítés nélkül.
Akad például olyan önkormányzat, ahol a bérszámfejtést  köz-foglalkoztatott intézi, és például olyan alföldi város is, ahol az egyik közoktatási intézmény pályázatit is köz-foglalkoztatottal íratja. Alamizsnáért végzik ugyanazt a munkát, amiért másokat viszonylag jól megfizetnek.
S ha valaki azt hiszi, hogy Ő ebben nem lehet érintett, hát nagyot téved: a jövőben bárkiből lehet köz-foglalkoztatott, azon egyszerű oknál fogva, hogy havi nettó 49 ezer forintért jóval olcsóbb foglalkoztatni valakit, mint havi nettó 100 ezerért.
Úgyhogy sokan azon kaphatják magukat, hogy kirúgják, hogy aztán  köz-foglalkoztatottként foglalkoztassák tovább...

 
 
 


 

Nincsenek megjegyzések: