Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. március 8., péntek

Egy nagy hazugság volt az egész devizahitelezés?

Újabb frontot igyekeznek nyitni a bankok elleni perekben a devizahitelesek: vitatják, hogy egyáltalán volt itt szó igazi devizáról.
Hétfőn kezdődött egy újabb devizahiteles per a bankok ellen. A Bense László Erik ügyvéd által képviselt AXER pertársaság szerint az AXA bank egy levelében elismerte, hogy a hitelek mögött valójában sosem volt deviza, s ezért semmisek a szerződések.
Ez a per a negyedik jelentős frontvonalat nyitná meg a bankokkal szemben. Az OTP-t perelő PITEE már jogerős ítélettel rendelkezik, míg a Kásler Árpád által képviselt Banki Adósok Érdekvédelmi Szövetségének ügye már az Európai Bíróságon jár, miután a Kúria nem tudott vele mit kezdeni. Egy siókfoki ügyvéd által képviselt ügyben pedig már megállapodás is született. Valamennyi perben más logikát használnak a bankok ellen, ezekről részletesebben itt olvashat.
Az AXER úgy véli, bizonyítéka van rá, hogy a hitelek mögött valójában nem is volt deviza: a bank egy régebbi levele. Ebben az áll, hogy „a devizaalapú hiteleknek kizárólag a nyilvántartása történik devizában”. Ezt a bank arra a kérdésre válaszolva írta az ügyfélnek, hogy az törlesztheti-e devizában a devizaalapú hitelt. A kérdésre egyébként nemleges választ adtak.
Kedden az ATV Start című reggeli műsorában a pertársaság egyik tagja ismertette is ezt az információt. Erre reagálva a bank tagadta, hogy elismerték volna, a hitelkonstrukciói mögött nem volt svájci frank. A pertársaság szerint a bank ezzel önellentmondásba keveredett.
Az AXER azt is elárulta, egy másik bizonyító erejű levél is a birtokukban van. Ebben állításuk szerint az AXA Bank egyértelműen úgy fogalmaz, hogy a folyósítás pillanatában nem volt deviza a hitel mögött. Ezt a bizonyítékot a következő tárgyaláson fogják bemutatni.
Perük egyébként júniusban folytatódik a felperesek meghallgatásával a Fővárosi Bíróságon, illetve a járási bíróságokon.
Beszédesek a következő számok: a pertársaság mintavételes adatai szerint idén március 3-án az átlagosan felvett 15 millió forintos devizahitelre közel 9 millió forint befizetése után átlag 27 millió forint tartozást tart nyilván a bank. Az adósok nem tudnak olyan iramban törleszteni, amilyen iramban a bank emeli a kötelezettségeiket – teszik hozzá. Szerintük ezért tisztességtelen a devizaalapú hitel, és ezért kell kimondani a szerződések semmisségét.

Nincsenek megjegyzések: