Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. március 29., péntek

Közmunkás-botrány: alulmaradt a katasztrófavédelem az MSZP-s honatyával szemben

Perre ment Harangozó Tamással Bakondi György, ám az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság első embere alulmaradt a szocialista képviselővel szemben - a bíróság első fokon ugyanis arra jutott, hogy az MSZP-s képviselő egyrészt véleményt formázott, másrészt őt igazolják a tanúk. Emlékeztetőül: Harangozó arról beszélt, hogy az elbocsátott közalkalmazottak helyett - azok státusát megszűntetve - ugyanarra a munkakörre közmunkásokat vettek fel.

A főigazgató azon "rágott be", amikor az MSZP-s politikus úgy fogalmazott: jó lenne azt hinni, hogy ez Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének elfogadhatatlan és aljas magánakciója, de sokkal valószínűbb, hogy a főigazgató a Fidesz-kormány foglalkoztatási programját hajtja végre. (Ezt minősítette a bíróság politikai véleménynyilvánításnak.)

Harangozó egyébként arról beszélt, hogy az elmúlt hónapokban csaknem ezer közalkalmazottat bocsátottak el a katasztrófavédelmi intézményektől. Ugyanakkor - folytatta - a katasztrófavédelem takarítói, gondnoki és ügyviteli feladatok ellátására négyszáz közfoglalkoztatott alkalmazását tervezi. "Emberek százait elbocsátják, majd 47 ezer forintért - ha részmunkaidősök, ennél is kevesebbért - visszafoglalkoztatják őket, vagy közmunkásokat vesznek fel helyettük" - mondta a szocialisták frakcióvezető-helyettese.

Egyébként az élet már menet közben alátámasztotta Harangozót, például novemberben szép purparlé kerekedett belőle amikor a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) kirúgott 19, korábban határozatlan idejű jogviszonnyal foglalkoztatott, takarítói munkakörben dolgozó embert, majd az igazgatóság a fővárosi Munkaügyi Központtal kötött közfoglalkoztatási program keretében 22 embert vett fel takarítóként és udvari munkásként, ugyanarra a munkakörre. Az ügyet egy panasz nyomán az alapvető jogok biztosa vizsgálta, és arra jutott, hogy a közfoglalkoztatás céljával ellentétes, ha azt álláshelyek kiváltására használják, úgy, hogy elbocsátják a munkavállalókat, és az így felszabaduló státuszokat lényegesen alacsonyabb bérű közfoglalkoztatottakkal töltik be.

"A közfoglalkoztatottak alkalmazása nem vezethet oda, hogy évek óta fennálló, határozatlan idejű jogviszonyokat, meglévő munkahelyeket szüntessenek meg, és az így felszabaduló státuszokat lényegesen alacsonyabb bérezésben részesülő, a közfoglalkoztatás jellegéből és határozott idejéből adódóan kiszolgáltatott helyzetben lévő közfoglalkoztatottakkal töltsék be" - jelentette ki Szabó Máté, aki szerint az FKI eljárása sérti a jogbiztonság, valamint a tisztességes eljáráshoz való jogot, és összeegyeztethetetlen az állam feladataival és alapjogi kötelezettségeivel is.

"A közfoglalkoztatással nem álláshelyek kiváltása volt a szándék, amit alátámaszt, hogy a közfoglalkoztatott dolgozók feladatköre bővebb, mint a korábban elbocsátottaké. Takarítói, udvari munkás, kapus feladatokat is ellátnak, valamint megfelelő végzettség esetén részt vesznek állagmegóvási, javítási, karbantartási, rakodási, logisztikai feladatok ellátásában is" - védekezett az FKI. Magyarán: a szervezet kevesebb pénzért több feladatot végeztet el a közmunkás-konstrukcióban.
nepszava.hu

Nincsenek megjegyzések: