Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. március 23., szombat

Rabokkal varratják a közmunkások ruháit

Noha papíron minden közmunkásra mintegy 115 ezer forintot költ az állam, ebből az összegből közel 70 ezret zsebre is tesz. Most pedig úgy látszik, hogy újabb állami területeket akarnak finanszírozni a közmunka-programból.

A közmunka a jelek szerint tényleg túlmutat önmagán - a hatalomnak politikai hasznot, a központi költségvetésnek pénzügyi profitot is hoz. Valószínűleg ezzel magyarázható, hogy felpörgött a közmunkavédelem ügye. Bár számtalan példa mutatta korábban, hogy a közfoglalkoztatottak testi épségének védelme nem elsőrendű szempont (egy borsodi városban a patakmedret puha gumitalpú cipőben tisztították, egy békési településen víz nélkül kellett a nyolc órát ledolgozni a földeken, stb.), mára az állam szívébe zárta a mintegy 300 ezer közmunkást, és óvja is őket.

Védelmüket pedig nem bízza a véletlenre, maga Hoffmann Imre, a közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár vette a közmunkásokat a nevére. Pontosabban az ő nevében írnak leveleket a munkaügyi kirendeltségek vezetői, mondván: az ő megbízásából küldik az Ábránd Textil Kft. egyik munkaruhacsaládjáról szóló tájékoztatást. Ami hasznos kiindulási pont, ha egy település mégis úgy dönt, hogy védőfelszereléssel látja el közmunkásait. A levél úgy fogalmaz: a közfoglalkoztatók számára ajánlott a fenti gyártótól származó beszerzés.

Ám hiába szerepel a mondatban az ajánlott szó, a jelek szerint a cég választása nem opcionális, ugyanis csak kivételes esetben lehet mástól rendelni, vagyis akkor, ha a munkaruhákat a gyártó nem tudja az önkormányzat által megjelölt határidőre leszállítani. (Ezt egyébként a hivatali intenciók szerint igazolni szükséges.)

Ami a céget illeti, azonkívül hogy textilre szakosodott (gyárt ágyneműt, terítőt, munkaruhát, és így tovább), illetve hogy piaci árakon dolgozik, annyit érdemes tudni, hogy az állam a gazdája. Az Ábránd Textil jogelődje az 1955-ben alapított Sátoraljaújhelyi Fehérneműgyár, jelenleg a Magyar Állam (címe alapján a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) száz százalékos tulajdona, míg a tulajdonosi joggyakorló a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

A kvázi börtöncégnek 2009-ben mintegy 178 millió forint volt a nettó árbevétele, 2010-ben 171,56 millió, míg 2011-re már 211,8 millióra izmosodott ez a mutató. Ám a zárás már nem sikerült olyan szépen: a 2009-es 45,4 millió forintos adózás utáni eredményt ugyan 2010-re sikerült 22.8 millió forintos nyereségre feltornászni, 2011-re ismét 16 milliós mínuszba szaladt a társaság.

Az alapeszmével, vagyis azzal, hogy állami munkákhoz az állam biztosítson felszerelést, nincs baj, ám a megvalósítás hibádzik. Amennyiben az önkormányzatok pénzszűke miatt nem rendelnek munkaruhát a közfoglalkoztatottaknak, akkor a fenti konstrukció ebben a helyzetnem nem segít. A piacon ugyanis elérhetők hasonló árak, nagy tétel esetén talán jutányosabbak is. Azaz, ha az önkormányzatok és a közmunkások érdeke az elsődleges, akkor az állami beszállítónak kvázi bekerülési áron kellene szolgáltatnia.

Amennyiben az ajánlat nem lehetőségként, hanem "parancsként, utasításként" értendő, akkor viszont a közmunkásokra hivatkozva finanszíroztatnának egyéb területeket (például a büntetés-végrehajtást). Miközben egyébként így is bőven vannak tartalékok a rendszerben, tavaly ugyanis mintegy 130 milliárd forintot költöttek el közfoglalkoztatás címén. Ez egy emberre vetítve 115 ezer forintot jelent havonta, amelyből, ahogy az adatok is mutatják, átlagosan 47 ezer forintot kaptak meg az érintettek. Vagyis 70 ezer forintot magánál tartott az állam.

Közmunkás gyűjteni is jó
Egy borsodi faluban "eligazítás" során a 16 közmunkás közül négy asszonyt vezényelt ki aláírásgyűjtésre a polgármester. (A település vezetője a rezsicsökkentést támogató szignókat akart látni.) A négy asszonynak kedden végig kell járnia a település összes lakott ingatlanát (ez mintegy 180 ház), az íveket pedig szerdán le kell adniuk. Az asszonyok március 1-je óta takarítási munkákat végeztek a településen, tegnap például - szintén sárban és latyakban - a polgármesteri hivatal udvarán gallyaztak, tettek rendet.
 nepszava.hu

Nincsenek megjegyzések: