Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. március 26., kedd

Közmunkások újították fel a polgármester házát?

Írta: Doros Judit / NOL Feltöltve: 2013. március 22. Lapszám: on-line tartalom

Dolgoztatott-e a háza építésén közmunkásokat a tiszatenyői polgármester, vagy épp ellenkezőleg: csak társadalmi munkában ácsoltak tetőt öten azok közül, akiket amúgy közmunkásként ismernek a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, Törökszentmiklóshoz közeli településen. Kicsi falu ez, így névvel nem nyilatkozik senki ebben az ügyben, nem akarnak kellemetlenséget: könnyen bocsátanak el ma bárkit, aki bírálni mer, még ha nem is a faluban, hanem máshol dolgozik – mondták érvként többen.

– Magam láttam pár hónappal ezelőtt, hogy vagy féltucatnyian serénykedtek a polgármester házánál, a tetőt javították épp, de amikor megkérdeztem őket, mennyi pénzt kapnak a munkáért, azt felelték, szívességből, társadalmi munkában csinálják a tetőt – mondja egy tenyői férfi. Szerinte ez mindenképp furcsa: miért dolgoznának ingyen olyan emberek, akik amúgy is kínkeservesen teremtik elő a betevőre valót, állásuk nincs, ezért kénytelenek közmunkát vállalni.

A sajátos helyzet többeknek feltűnt, s akadt, aki a megyei kormányhivatalnál bejelentést is tett az ügyben. Ott úgy tájékoztattak bennünket, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja egy helyi lakos bejelentése nyomán vizsgálatot folytatott a tiszatenyői önkormányzat által 2012-ben megvalósított közfoglalkoztatási programmal kapcsolatban. A bejelentő állítása szerint a polgármester vagy közeli hozzátartozója ingatlanán közfoglalkoztatottak végeztek munkát.

Az ellenőrzés az érintett programokat utólagosan vizsgálta, mivel azok időközben lezárultak. A vizsgálat keretében a bejelentőt és öt érintett személyt meghallgattak, s tanulmányozták a jelenléti íveket is. A tanúk állítása és a jelenléti ív tanúsága szerint a munkások a bejelentő által megjelölt napokon szabadságon voltak, s ez idő alatt dolgoztak az ingatlanon. Az ellenőrzés szabálytalanságot, valamint hatósági szerződésszegést nem állapított meg.

Kérdésünkre a kormányhivatal közölte: a foglalkoztatás „életszerűségét” illetően a munkaügyi központ nem foglalt állást, feladata csupán a bejelentés jogszabályok alapján történő vizsgálata volt.

Megkerestük a falu fideszes polgármesterét, Kazinczi Istvánt, mit szól ő a faluban terjedő hírekhez, melyek szerint közmunkásokkal építtette volna a házát. Közölte: informátoraink – akiket név szerint ismer – nemcsak a kormányhivatalnál, hanem minden lehetséges hatóságnál megpróbálták már rossz hírét kelteni. – Jelzem önnek, hogy a hatóságok, közöttük a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Kormányhivatal is megvizsgálta ezen bejelentéseket, és megalapozatlannak találta őket. A rám és a képviselő-testületre irányuló rágalmak miatt a napokban bírósági feljelentést tettünk informátorai ellen. Ezúton meghívom önt településünkre, és szívesen tájékoztatom az itt folyó, országosan elismert közmunkaprogramról – válaszolt.

A tiszatenyői közmunkaprogram valóban több elismerést kapott az utóbbi időszakban: nemrégiben Pintér Sándor huszonkét önkormányzat – köztük a tiszatenyői – vezetőjének adott át elismeréseket azért, mert sikeresen menedzselték a kormányzat által elindított közmunkaprogramot. Az Origo beszámolója szerint Kazinczi István az ünnepségen arról beszélt: önkormányzata olyan mezőgazdasági és kertészeti közmunkaprogramokra pályázott, amelyek keretében zöldségeket termelnek, s a település valamennyi közintézményét el tudják látni ezekkel. Következő lépésük – tette hozzá – egy seprűüzem megnyitása lesz.

FORRÁS: NOL.hu

Nincsenek megjegyzések: