Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. március 11., hétfő

Megkeresés Orbán Viktor Miniszterelnök Úr, a Belügyminisztérium és Czomba Sándor Úr részére

Az alábbi megkeresést kaptuk, melyet ezúton is közzé teszünk a levél írójának nevében és az ö kérésére.Igaz nem az olvasói leveleknél jelenitjük meg, mivel ennek a megkeresésnek a tartalma többet mond egy egyszerű olvasói észrevételnél. A levélben foglaltakkal érdekvédő közösségünk is egyet ért és kíváncsian várjuk, hogy a címzettek komolyan fogják-e venni a levélben felvetett jogos problémákat!
(-a szerk).
 
Tisztelt Orbán Viktor Miniszterelnök Úr, tisztelt Belügyminisztérium, tisztelt Czomba Sándor Úr!

Alulírott Ambrus Kálmánné Mezőcsát munkanélküli lakosságának és a közfoglalkoztatásban részt vevő emberek sorsának jobb helyzetével kapcsolatos kérésekkel fordulok Önökhöz.

Kezdeném azzal, hogy városunkban több mint 600 regisztrált munkanélküli ember van, és fájó szívvel és felháborodva vettem tudomásul azt a tájékoztatást, hogy Mezőcsát közmunkaprogramjainak részleteiből sok minden „kihúzásra” került, ezzel is csökkentve a munkába állási lehetőséget és a nagyobb bérre való esélyeket.
Lehet, hogy az adott személy, aki a tárgyalóasztalnál ült, az nem mert szólni a „kihúzogató” embernek, hogy a 6 órás közmunka itt nálunk borzalmasan rossz megoldás, mert súlyosan hátrányos helyzetben lévő emberek sokaságáról van szó, és havi 12 ezer forint is sokat jelent. De lehet, hogy az volt a baj, hogy nem minden területen szakértő és így nem tudta megvédeni a start mezőgazdasági foglalkoztatási formába résztvevő emberek érdekeit sem. Mert bizony egy ilyen dolog, amely városunk egyik húzó, egyik felemelkedő megoldása többet érdemel, mint havi 49 ezer forinttért dolgozni érte. A kistérségi agrárklaszterben dolgozott emberekből is ebbe a programba kerültek, és őket már képzésbe részesítették, több millió forintos beruházás révén. Egy tanúsítványos szakképesítést kaptak, így már eleve szakmai hiba történt akkor, amikor ebbe a programba 49 ezer forintért dolgoztatják őket. Nem lehet egy ilyen fontos programot szakképesítés nélkül felelősen elvégezni és hosszú távú munkafolyamatot biztosítani. Az embereknek a megbecsülés kell, és ezt csakis a bérezéssel lehet a legjobban elérni. Miért ne merüljön fel minden képzésben részt vevő emberben, hogy akkor miért ruháztak be az oktatásukba, ha most csak sima közfoglalkoztatási bért kapnak?
„Ennyit érünk, ezért szenvedünk?”
Biztos vagyok benne, hogy a mezőgazdasági munkát nem szabad lebecsülni, hiszen nagyon fontos, kemény, összetett munka, amely a növények gondozását, ápolását, tárolását, felhasználását, a fóliaházak szellőztetését, őrzését is jelenti. Persze ezeket a feladatokat hétvégén is kell csinálni, hiszen a növény vagy állat nem tudja saját magát kiszolgálni, és szellőztetni a fóliáját. Ez viszont többlet munkát igényel, ami több kiadást is. Ezt sem vette figyelembe itt nálunk a terv elfogadásakor senki.
Lehet, hogy azért mert talán csak nekem és a többi munkanélküli embernek fontos, hogy városunkba gyökeret verjen egy igazi értékteremtő munka. Minden vezetőnek ez valahogy gondot okoz és a kereskedők sem igazán jól fogadják. Talán még lesznek is olyanok, akik valahogyan ártani is akarnak, de remélem nem így lesz és megteremtik nekünk, hogy vagyonőri végzettséggel rendelkező munkanélküli emberek vigyázzák a közmunkaprogramunk kicsiny kincseit. Gondolom, hogy erre sem gondoltak a kihúzogatásnál, pedig a 170/2011. (VIII.24.) Kormányrendelet igencsak bővítette a közfoglalkoztatási feladatokat:
„-egészségmegőrzési, szociális, nevelési, oktatási, kulturális, kulturális örökség megóvása, műemlékvédelemi, természet-, környezet- és állatvédelmi, gyermek- és közlekedésbiztonsági, közrend és közlekedésbiztonsági, ár- és belvízvédelemi célú, közforgalom számára megnyitott út, híd, alagút fejlesztéséhez, fenntartásához és üzemeltetéséhez kapcsolódó szükségletek kielégítését szolgáló feladat,…”
Mindezek ismertetésében kérem Önöket, hogy a mezőcsáti start mezőgazdasági munkában dolgozóknak és csoportvezetőiknek adják meg a tanúsítványuk és a szakképzettségük miatt a garantált közfoglalkoztatási bért és az erre járó ügyeleti (szellőztetés, locsolás, stb.) díjat is!
Valamint szeretném azt is a figyelmükbe ajánlani, hogy a mezőgazdaságban a napi 8 órás munka az nem úgy zajlik, mint az átlag munkahelyen a munka. A tűző forróságban nem lehet locsolni, mert leforrázódik a növény, sokkot kap és a nap fénye a vízcseppes részt megégeti, valamint nem lehet az UV sugárzás miatt egész nap a napon tartózkodni. Ezért rugalmas munkaidő beosztásra kell hagyni ezt a dolgot. A munka adott napi feladat elvégzéséhez van mindig igazítva. Ezen nem lehet változtatni, ezt mindig így kell csinálni! Ezért aki ezt nem tudja, az könnyen „kihúz” dolgokat és azzal halálra is ítéli az adott programot. Gondolom az államnak sem az a célja, hogy az emberek belefásultan, elkeseredetten, felesleges erőfeszítéssel termeljenek veszteséget, csak azért, mert valaki gyámoltalan volt ezeket elmondani vagy nem értett hozzá, vagy a „kihúzogató” nem értett hozzá.
A másik dolog viszont az, hogy nagyon nehéz az életünk így is, azt a kis pénzt ne sajnálják már tőlünk! Kell minden területen a 8 órás munka! Nem mi hibáztunk, hogy minket büntetnek a 6 órás közfoglalkoztatással és az alacsony, alamizsnás bérrel! Érünk mi annyit, mint az elsődleges piacon dolgozók! Főleg azt kérem, hogy az olyan feladatok ellátásában normális bért biztosítsanak, ahol karbantartás, gondnoki, takarítói munkakört töltenek be, mert bizony tavaly is olyan dolgokkal kellett szembenézni, hogy az emberi ürüléket kellett takarítani védőoltások és megfelelő mennyiségű és minőségű tisztítószerek nélkül. Ne várják már az önkormányzatunktól azt, hogy nulla forintos önerő mellett olyan dolgokat oldjanak meg a semmiből, amit egyébként az államnak kellene biztosítani!
Jó volna már, ha valaki jobban odafigyelne, de akár kis is venné az önkormányzat kezéből a közmunkaprogramok összeállítását és a hozzárendelő eszközök és anyagi javak megtervezésének kizárólagos feladatát, mert egy ember nem érthet mindenhez, és jó volna, ha mindenki tudna a közmunkaprogramok tervezetéről is. Nem érezzük úgy, hogy részesei lennénk mi munkanélküliek az olyan programok megtervezésének, amely kizárólag csak a mi életünk elősegítéséről szól. De nagy hiányosság az is, hogy nem tudjuk, hogy milyen szakmát igénylő közmunkák vannak kilátásban, és nem jelentkezhetünk rá. Ezek legtöbbször ismeretség alapján kerülnek betöltésre, ami meg nem igazságos és az egyenlő esélyt sem adja meg.
Kérem mihamarabb segítsenek nekünk és a városunknak!

Maradok mély tisztelettel

Ambrus Kálmánné

Nincsenek megjegyzések: