Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. március 18., vasárnap

Hozzászólás „Hagyjatok minket élni!” című népi gyűléshez


sakál-„Hagyjatok minket élni!” című népi gyűléshez alábbi hozzászólásunkat, véleményünket  küldtük el a Magyar Szociális  Fórum részére:

Sajnos ma Magyarországon egyre nehezebb az új alaptörvényben is megfogalmazott alábbi
 II. cikk- 
Az emberi méltóság sérthetetlen. Minden embernek joga van az élethez és az emberi méltósághoz....
valamint a XII. cikk-
(1) Mindenkinek joga van a munka és a foglalkozás szabad megválasztásához, valamint a vállalkozáshoz. Képességeinek és lehetőségeinek megfelelõ munkavégzéssel mindenki köteles hozzájárulni a közösség gyarapodásához.
(2) Magyarország törekszik megteremteni annak feltételeit, hogy minden munkaképes ember, aki dolgozni akar, dolgozhasson., valamint.
fenti célokat teljesíteni azonban nehéz, hiszen az emberek többsége szegénységben él, kiszolgáltatva a bankoknak és az állam közmunka programjának. 
Dolgozni kell és muszáj, de elvárható-e az, hogy aki nem tud elhelyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon az ki legyen szolgáltatva az államnak, vagy az önkormányzatoknak(?) Az értelmes válasz az volna hogy nem, de sajnos ma emberek vannak rákényszerülve, hogy a szakképzetleneknek járó havi nettó 47 ezres közmunkás fizetésből megéljenek. Mint tudjuk a havi 1,6 és 1,7 millió forintot felvevő állami vezérigazgatók és politikusok szerint ez lehetséges. Persze ezt talán ők sem gondolhatják komolyan, jó lenne ha magukba néznének és végre rendet tennének! 
A korábbi országvezetés alatt a közmunkának volt becsülete, ma azonban már nincsen. A munkavállalók a legtöbb helyen nem kapnak munkaruhát, védőitalt, részükre a pihenőidőt és pihenőhelyet se biztosítják, holott  Munka Törvénykönyve csak egy van és ez világosan rendelkezik, csak úgy látszik a törvények és szabályok nem vonatkoznak a kormány által kézben tartott munkáltatókra.
A korábbi kormány idején 1 évig folyamatosan dolgozhattak az emberek közmunkán napi 8 órában havi nettó 60 ezer forintért szakképestés nélkül.
A mostani kormány kivett a közmunkások keresetéből havi 13 ezer forintot, ami igen nagy összeg, de még nagyobb, ha úgy nézzük, hogy a minimálbérnél a nem szakmunka esetében ez az összeg már 14 ezer forint.
Bér feszültség van a közmunkán dolgozó garantált bérminimumos 47 ezres és a rendes munkán dolgozó minimálbéres 60 ezres fizetés által! Minimálbér csak egy van és azért minimálbér, hogy ettől kevesebb semmilyen munkáért nem adható! Ez  elfogadatlan!
Elfogadatlan az is hogy az 55. életév betöltése után nem lehet közmunkát vállalni, így sok idős ember ki nem jogosult a  nyugdíjra annak ellenére, hogy mondjuk például ledolgozott 30-35 évet és nem közvetítik ki az elsődleges munkaerőpiacra sem magatehetetlenné válik. A fiatalok mellett az idősek is gyakran lesznek öngyilkosok, vagy fagyhalált halnak, mert nem tudnak már fűteni sem.
A jelenlegi kormány általi START munkaprogram sem működik, több városban vissza kell mondani a lehetséges közmunka vállalókat, így például Kaposváron is 72 fő foglalkoztatását, mert nincs rá pénz. Ez persze elfogadhatatlan megint! A korábbi kormány ide alatt működött a hosszú távú 12 hónapos közfoglalkoztatás egyenlő munkabérekért napi 8 órában. A mostani kormány pedig kezdetben a napi 4 órás közfoglalkoztatást preferálta, ám a helyzet jó irányba változott, mivel ismét van napi 6 és 8 órás foglalkoztatás. Már csak a bérek egyenlőségét kellene megteremteni és az ismételt  intézményes közfoglalkoztatást támogatni! Sok állami és önkormányzati intézményben szükség volna ápolókra, udvarosokra, karbantartókra, takarítókra és portásokra is, azonban jelenleg több intézmény munkaerő hiánnyal küzd, mint például Kaposvár egyik idős embereket gondozó otthona is.
Nem jó, hogy a kormányzat megvonta az álláskeresési járadékot a munkanélküliektől, nem jó, hogy szigorította az ellátási napok számát és nem jó, hogy csökkentette az ellátás időtartalmát. Így még jó esetben sem lehet még közmunkát sem találni néhány hónap alatt.
Az nem lehet cél, hogy a jelenlegi 22 ezer forintos Foglalkoztatást helyettesítő támogatásból próbáljanak meg az emberek boldogulni, mert ebből nem lehet, így csak a fekete gazdaság erősödik.
Az embereknek tisztességes, a képességeiknek megfelelő munkára, biztonságos megélhetésre, lakhatásra és létfenntartásra van szükségük. Ezt kellene megteremteni, hiszen ez fontosabb minden gazdasági és gazdaságossági törekvésnél.

Amennyiben van rá mód és egyetértenek a fentikkel úgy kérjük mondják el a jelenlévőknek fenti gondolatokat, esetleg publikálják, ha lehetséges.

Köszönettel és Barátsággal:
A Közmunka is Munka Blog szerkesztői

Nincsenek megjegyzések: