Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. március 13., kedd

Közmunka Érpatakon

sakál- Érpatakon is beindultak a közmunkaprogramok, bár ahogy itt is a képeken is látszik az árok ásáshoz nincsenek a feltételek biztosítva a dolgozók feltehetően a saját utcai, vagy korábbi otthoni munkásruhájukat koptatják. Ez Magyarország így is meg lehet alázni embereket...

Beindult a közmunka Érpatakon

Érpatak – Már készül a kerítés ahhoz a kerthez, ahol a helyi közmunkások palántákat fognak nevelni, amivel az önkormányzat a saját intézményeiben javítja az élelmezést.
Alig lehet egy percre szóra bírni a település modellje kapcsán lassan országos hírnévre szert tett dr. Orosz Mihály Zoltánt. Egymás után kapja a telefonokat, hozzák aláírni az iratokat, beszél személyesen a feladatokról. A háttérről Angélát, az önkormányzat egyik ügyintézőjét kérdeztem, aki elmondta: – 2011-ben pályáztunk szociális földprogramra. Ez 15 főt jelentett, három hónapos időre 100 százalékos bértámogatással. Ehhez kaptunk 1 millió forint közvetlen költséget, a ruhákra, gépekre, vetőmagra. Ez folytatódik idén, március 12-től június 30-ig tartó időszakra, napi 8 órás munkát jelent. Tavaly pályáztunk a START munkaprogramkeretében 35 fős lehetőségre, ez mezőgazdasági program, erre 44 milliót nyertünk el, amiben benne van az eszközigény, gépek, épületek beszerzése, megépítése, és a vetőmagok beszerzése. Ez március 1-től december 31-ig tartó időszakra van. A jelentkezők között vannak regisztrált munkanélküliek, vagy foglalkoztatás helyettesítő támogatásra jogosultak. Van két szakképzettünk is, így ők magasabb bérre jogosultak.
Az udvaron többen mosolyognak, mert ők már munkához jutottak. Van köztük, aki már korábban is így jutott biztos pénzhez. Kemecsei János korábban is dolgozott, a rétet kaszálták, árkot takarítottak, az utcákat tették rendbe és a temetőt, ami látványosan megszépült. Idén a szántáshoz készítik elő a terepet, ez lesz az elsőmunka. Háztájim nincs, ezért nagyon jó, hogy nem 20-22 ezerből kell kijönni egy hónapban, hanem lényegesen többől. Horváth Éva most kapott először lehetőséget a közmunkára. Elmondta: remélem mostantól lesz lehetőségem dolgozni, mert a 22 ezer forint nagyon kevés volt. Korábban ebédkihordó voltam, meg gondozó. Ha ilyen munka akadna, azt is el tudnám látni. -Koros ember vagyok, és a szakmámban már nemigen tudnék dolgozni, korábban kőműves voltam – mondja Juhász Márton, aki szintén most kapott munkalehetőséget.

Segélyezés helyett öngondoskodás

A munkákat Plósz Balázs koordinálja. Elvezet arra a területre, ahol korábban egy ház állt, most hatalmas földterület, amit két férfi gondosan körbe kerít. Aközmunka programról elmondta: – Jó gazda módjára fogják művelni a rájuk bízott területet a közmunkások, irányításunkkal megtanulják azt is, hogy otthon a saját kertjüket hogyan tudják hatékonyan művelni. A megfelelően megválasztott növénnyel bevetve szép termést lehet elérni, megismerik a növényi kultúrákat, abból haszonnövény származik, amit végül felhasználnak, amivel az élelmiszerre költött pénzt csökkentik. Környezettudatos viselkedést tanítunk, a gallyakat összeszedjük, felhasználjuk, megfelelő gép technikával feldolgozzuk. A területen termett élelmiszerrel az óvoda, iskola étkeztetésébe segítünk, a feldolgozott fahulladékkal pedig a fűtésbe segítünk.
Dr. Orosz Mihály Zoltán polgármester összegezte a programot: – A tavalyi tapasztalatokra alapozva idén is fejlesztünk a programon, külön öröm volt, hogy az emberek is várták a folytatást, érdeklődtek mikor kezdődik a felvétel, mi lesz a feltétel, mit kell behozni a jelentkezőnek. Aktívan akarnak bekapcsolódni a szociális földmunkaprogramba, amivel az önfenntartó település alapjait akarjuk létrehozni. Ezzel az öngondoskodásra és nem a segélyezésre helyezzük a hangsúlyt, és a település közösség szerveződését is erősítjük, egészségesebbé tesszük.
Pusztai Sándor

Forrás: Hajdu Online

Nincsenek megjegyzések: