Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. március 13., kedd

Közmunka Hajdú-Bihar megyében

sakál- Hajdú-Bihar megyében is elindult az idei közfoglalkoztatás. Bár  ahogy a képen is  jól látszik itt sem tartják be a munkavédelmi előírásokat és az egy sárga kabáton kívül munkaruha itt sem látható a  közmunkásokon...

A cikk forrása: Hajdú Online

Hol szidják, hol dicsérik az új közmunka programot – utóbbi az abban sikeresen pályázókra jellemző

Hol szidják, hol dicsérik az új közmunka programot – utóbbi az abban sikeresen pályázókra jellemző
Hajdú-Bihar – Magyarországon 2012-ben a kormány 132,2 milliárd forintot fordít közfoglalkoztatásra, melyet 19 megye, 97 kistérségének több mint 1800 önkormányzatával közösen kívánnak megvalósítani.
Legkésőbb áprilisban már több ezer megyénkbeli kapja meg első, (sokat vitatott összegű) 47 ezer forintos jövedelmét a 2012-es Start Munka Program keretében. (Arról még nincs pontos információnk, hogy megyénkben összesen hány embert vonnak be a közfoglalkoztatásba.)
Egy biztos, akinek jut, az örül neki. Tavaly ugyanis többen vehettek részt – a megkérdezett polgármesterek által csak hagyományosként emlegetett – közmunkában, melynek feltétele 20-30 százalékos önkormányzati önrész is volt. Idén a százszázalékos bértámogatottság mellett kevesebbeknek jutott. Ám, míg tavaly szinte csak kézi eszközökre, addig 2012-ben nagyobb beszerzésekre is jelentős források váltak elérhetővé. Volt olyan település, ahol új traktor, de meglepetésünkre kettő is akadt, ahol új betonelem-gyártó készülék beszerzéséről számoltak be a polgármesterek. Újszentmargitán még az ahhoz szükséges cementet is kormányzati pénzből szerezhetik be. Ott kevesebb, mindössze 50 fő foglalkoztatását tudták vállalni, míg a több mint tízszer nagyobb Hajdúnánáson már egy nagyvállalatnyi (300) közmunkásról számolt be a városvezető. Húsz hektáron fognak gazdálkodni – hallhattuk. De, nemcsak elégedett polgármesterekkel beszéltünk.

Előremutató programok

– Félszáz embernek tudunk munkát adni három területen – kezte az 1400 lakosú Újszentmargita vezetője. – Van egy mezőgazdasági és egy útkarbantartási projtektünk, valamint egy három részes téli programunk. A „faipariban” a közmunkások virágládákat, padokat készítenek a falu köztereire. A második a rongyszőnyeg gyártás, és végül a pályázati pénzből vásárolt betonelem gyártó géppel járdalapokat (is) előállítunk, amivel a külterületi járdákhoz – részletezte Csetneki Csaba. S ez még mindig nem minden. Az összesen közel 30 milliós támogatásból (bérköltség és eszközbeszerés) a település 400 adagos konyhájának alapanyag szükségletét is ellátják. Kiderült, ehhez is jelentős támogatás kaptak, amiből traktort, vetőmagot, védőruhát stb. tudtak venni. – Ez a közmunka valóban értéket teremt – summázta Csetneki Csaba.
Hajdúnánáson arányaiban közel azonos összeget fordíthatnak a programra, 300 közmunkást foglalkoztatnak 320 millió forintból (20 millió önkormányzati rész) – tudtuk meg Szólláth Tibor polgármestertől. – Száz ember 20 hektárnyi területen fog mezőgazdasággal foglalkozni. Úgy számítjuk, az itt megtermelt alapanyagokból nemcsak intézményeinknek, de piacra, sőt feldolgozó üzembe is jut – mondta. Nánáson is vásároltak betonelem gyártó berendezést hasonló céllal. Az új faaprító viszont egy későbbi beruházást készít elő. – A Hősök ligete néven ismert terület jelenleg hulladékkal szennyezett, ennek a rekultivációjából, illetve a belvízelvezető árkok és a külterületi dűlőutak rendbetétele során felhalmozódó faanyagot fogjuk felaprítani, s néhány intézményünkben azzal fűtünk majd az addigra beszerzendő kazánokban – avatott be Szólláth Tibor. Megjegyezte, ennyi ember munkájának szervezésére már akkora feladat, hogy külön csoportot hoztak létre az önkormányzatnál.

250 helyett 23 ember

Nemcsak elégedett beszámolókkal találkoztunk azonban a körkép készítésekor. Szalay Csaba váncsodi és Orvos Mihály bagaméri polgármesterek mindketten azt rótták fel a programnak, hogy sokkal kevesebb embernek jut így munka. A két településen közel azonos létszámú, 250-270 közfoglalkoztatott volt tavaly a „hagyományos” 70 százalékos támogatású programban. – Idén az éves keretünk 23 ember, ebből 13 a belvízi védekezésben vehet részt – mondta Szalay Csaba, megjegyezve, legalább 190 behívható emberük lenne, aki munkára várnak. – Mivel ezt a program megengedi, úgy intézzük, hogy nem 13 embert fogunk egy évig napi 8 órában foglalkoztatni, hanem 2-2 hónapra hívjuk be, hogy minél többen jogosulttá váljanak 2013-ban támogatásra – részletezte a váncsodi polgármester.
A tormatermesztésről híres Bagamérban 40 személyt tudnak közmunkára felvenni – hallottuk Orvos Mihálytól, aki szerint ez nem megoldás. – Sajnos, a munkanélküliek sem tesznek meg mindent, ha helyben nem találnak lehetőséget, beletörődnek, ahelyett, hogy akár a költözést is vállalnák mondta. Bagamérban – mint megtudtuk – a közmunkások a hagyományos tevékenységeket (úttakarítás, vízelvezető árkok karbantartása, intézmények körüli munkák) fogják végezni.
HBN-FÁ

Gomba és erdő lesz a munkából

Zsákán nem a beszerzett eszközök vagy a foglalkoztatottak számának nagysága volt a meglepő, hanem az, hogy a március elsejétől dolgozó 17 közmunkás elsősorban gombatermesztést és erdőtelepítést végez. Mint a település vezetőjétől, Kovács Kálmántól megtudtuk, azért, mert a földek egy része túl mélyen fekszik a mezőgazdasági munkákhoz. – Van több olyan önkormányzati épületünk, aminek kihasználatlanul áll a pincéje, ezekben termesztjük a gombát – mondta. Beszámolt arról is, hogy további 15 főt a faluból a kistérségi társulás foglalkoztat, de, mint megjegyezte, az a gond, hogy a nőket csak kevéssé tudják ezekbe a munkákba bevonni.

Nincsenek megjegyzések: