Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. március 27., kedd

Vízgazdálkodási közmunka

sakál-"Az öntözött termőföldek arányát közmunka programokkal lehetne növelni, így a víztársulatok közvetlen állami támogatással csökkenthetnék a gazdálkodókra nehezedő, az öntözéssel kapcsolatos anyagi terheket" ez a legújabb terve a Kormánynak. Ezzel véleményünk szerint megint nem a közmunkások járnának jól, mert így olcsó munkaerőt kapnának a víztársulatok és a mezőgazdasággal foglalkozó vállalkozások. Az alábbi cikk a Szabad Föld online tudósítása. Ezzel a munkával kapcsolatban ezen az oldalon is van egy írás: Eger Jobbik

Itt a szárazság: közmunkával hoznák rendbe a csatornákat


Csatornáink mind a belvízelvezetésnél, mind az öntözésnél központi szerepet játszanak.Varga Árpád kifejtette: örvendetes, hogy központi intézkedéssel ezekben a napokban 30 ezer közmunkás foghat szerszámot a kezébe, hogy szerte a határban megtisztítsa az évek alatt elhanyagolt vízelvezető hálózatot a felgyülemlett iszaptól, gaztól. A szakember véleménye szerint azonban a karbantartáson túl, további 20 ezer közmunkást konkrétan a mezőgazdasági kisbirtokok öntözésnél lenne indokolt foglalkoztatni. Az öntözés nagyobb területre kiterjesztésének egyik fő akadálya ugyanis a sok gazdálkodó számára megfizethetetlenül drága gépek beszerzése.
Áthidaló megoldást jelentene a nagy kézi munka igényű, ám olcsóbb, úgynevezett felületi öntözés alkalmazása. E technológia szerint az öntöző csatornákból gravitációsan, vagy szivattyúkkal kiemelt vizet kézi erővel lehet a táblán belül szétlocsolni. Esőztető öntözésnél pedig a vizet hordozható csöveken juttatják a munkások a szántóra, veteményre. Amint a föld megkapta a kellő mennyiségű nedvességet, néhány óra után az egymásba kapcsolódó csöveket az emberek szétszedik és arrébb újra összerakják, így haladva a táblán előre.
Az öntözött termőföldek arányát közmunka programokkal lehetne növelni, így a víztársulatok közvetlen állami támogatással csökkenthetnék a gazdálkodókra nehezedő, az öntözéssel kapcsolatos anyagi terheket - mondta a Vízgazdálkodási Társulatok Országos Szövetségének főtitkára az MTI-nek.

( fotó: Mikrobi75 )

( fotó: Radar )

Egy hektárnyi terület öntözésének gép és energia üzemi költsége hozzávetően 100 ezer forint, s mivel a megtermelt gabonáért, zöldségért az utófinanszírozási rendszerben - jó esetben is - csupán hónapok múlva kapják meg a tőkeszegény agrárvállalkozók a pénzt, ezért tartalékok nélkül állandóan a csőd szélén egyensúlyoznak - ismerteti a helyzetet a főtitkár. Javaslata szerint a közmunkások bevonásával a felületi öntözés gyakorlatának elterjesztése eredményeként azonban az öntözés üzemi költségének több mint 50 százalékát az állam átvállalná. Ezáltal a gazdák lélegzethez jutva a jelenleg a megművelt terület alig egy százalékát, körülbelül 60 ezer hektárnyi öntözött terület akár megkétszerezhetnék. A vízhez jutott földekről pedig többlet termést lehet betakarítani. Ez a kukorica esetén az 50 százalékot is elérheti. További előny, hogy enyhítve a munkanélküliségen növekedhetne a mezőgazdaságban foglalkoztatottak száma - tette hozzá a szakember. Az öntözés helyzetéről szólva Varga Árpád elmondta: a Kárpát medence éghajlati adottságait tekintve átlagban három, öt évente fordul elő olyan szárazság - mint az idei tavaszon is - amikor indokolt a mesterséges vízutánpótlás az agrárgazdaságban. Az évi átlag 550 milliméter lehulló csapadék többnyire elegendő a termesztett növényi kultúráknak. Így a vizet szétpermetező gépek gyakran kihasználatlanul állnak. Mérlegelés kérdése, hogy megéri e egy-egy gazdálkodó egységnek a drága beruházás, a megtérülés ideje hosszúra nyúlhat. Az 1970-es aszályos években csaknem 300 ezer hektáron öntöztek, ám az elmúlt évtizedekben a birtokszerkezet-váltás következtében az infrastruktúra gazdátlanná vált, nagy része tönkrement. Indokolt lenne az öntözött terület növelése, ám ehhez a széttagolt parcellák miatt nagyobb összefogásra is szükség van, e célra hozták létre 200 évvel ezelőtt élt őseink a víztársulásokat - emlékeztet rá Varga Árpád.

Nincsenek megjegyzések: