Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2012. március 18., vasárnap

Mit is kívánnának a közmunkások?


sakál- röviden stílszerűen 12 pontba foglaltuk össze, hogy mit is kívánnának a közmunkában elhelyezkedő munkavállalók! Az alábbi követelés a Magyar Szociális Kerekasztalnak is továbbítva lett. Igaz utólag kiegészítésre került még egy dolog ezért itt is közzé tesszük a teljes listát!

Főbb elvárások a közmunkások részéről:

1.) Egységes bért minden munkavállalónak, amely megegyezik a mindenkori Minimálbér összegével, ehhez szükséges volna a170/2011.(VIII.24.) Korm. rendelet hatályon kívül helyezése a garantált közmunkásbér eltörlésére, helyette a mindenkori Minimálbér megadására a közmunkásoknak is! A szakképzetlenek jelenlegi 8 órás nettó 47 ezer helyett kapják meg a nettó 60 ezer forintot, a szakképzetek pedig kapják meg a jelenlegi 8 órás nettó 60 ezer helyett a nettó 71 ezer forintot. A Minimálbéren felül ne kerüljön megvonásra a műszakpótlék, ne lehessen vele türközni. A közmunkásoknak is legyen engedélyezve a túlóra, ha a munkaszervezése ezt igényli. A Heti fizetési rendszer megszüntetését és a munkabéreket minden tárgyhónap elején egy összegben rendesen kifizetni, hogy ne lehessen az hogy hol megkapja a dolgozó azt ami jár hol nem hol pedig nem kap még munkabért sem! 

2.) Olyan munkavégzés esetén, ahol indolt a munka végzés jellegéből adódóan a munka ruha biztosítása (pl.: árokásás, fűnyírás, csatorna tisztítás, szemétszedés), azoknál kapjanak a közmunkások védőöltözetet és egyéni védőeszközöket. Az eddigi közmunka  program tapasztalatai alapján megállapítható, hogy a legelemibb munkajogi és munkavédelmi szabályok sem érvényesülnek.

3.) Kerüljön biztosítása a közmunkások részére is a pihenőidő és a védőital, valamint álljanak rendelkezésre a megfelelő egészségügyi feltételek és szociális szükségletek kielégítésére megfelelő tisztaságú helyiségek.

4.) Tartsák be az állami és önkormányzati, valamint a magánfoglalkoztatók a hatályos törvényeket és jogszabályokat, mint a Munka Törvénykönyvét például.

5.) Legyen ismét 30 napos próba idő kikötve a közfoglalkoztatásba, ezen idő alatt lehessen bármikor közös megegyezéssel felmondani szankciók nélkül. Ne lehessen megvonni a Foglalkoztatást helyettesítő támogatást, hanem kerüljön felajánlásra egy másik mindkét fél részére elfogadható munkahely, ha az illető nem az elsődleges munkaerőpiacon talál állást. Jelenleg nincs felmondási idő a közmunkásoknak. Legyen visszahivató a megbízható közmunkás bizonyos idő eltelte útán az adott foglalkoztatóhoz és munkaörbe, ha elhelyezkedése más munkaviszony keretében nem biztosítható.
.
6.) Legyen hosszútávú közfoglalkoztatás 12 hónapos, többségében 8 órás legyen.

7.) Legyen ismét lehetőségük az Önkormányzatoknak az általuk fenntartott intézményeikbe (bölcsődék, óvodák, iskolák, idős otthonok) közmunkásokat alkalmazni takarítónak, portásnak, karbantartónak vagy udvarosnak.

8.) Egységes egyenlő bánásmódot és beszédet a rendes munkavállalók és a közmunkásokkal való kommunikáció során. Egységes együttműködést és munkavállalást, minden munkavállaló segítse a másikat legyen az közmunkás és nem közmunkás. Ne  legyen az ami a  mai trend, hogy az állandó dolgozók igyekeznek kihasználni, hogy a közmunkások is ott vannak, rájuk hagyják a piszkos munkát, ők meg lógatják a lábukat.

9.) Az 55. év felettiek részére is felajánlható legyen a közmunkában való részvétel, mindaddig amíg nem szereznek nyugdíjra jogosultságot.

10.) 200 nap munkaviszony elérése után ismét igénybe lehessen venni az álláskeresési segélyt mindenkinek.

11.) Ne csökkentse tovább a jövőben a Kormány a jelenlegi 22 ezer forintos foglalkoztatást helyettesítő támogatást, hiszen ezen támogatásban részesülő embereket több eseteben is hátrány éri, mert 30. életévüket betöltött emberek nem vehetnek részt olyan munka erőpiaci képzéseken amiket a munkaügyi központok támogatnának. Hallani, hogy tovább csökkenne a támogatás összege 17 ezer forintra. Ez nem elfogadható, mert mit is fognak csinálni az emberek, ha nem találnak rendes tisztes megélhetést biztosító munkahelyet? Felkötik magukat? Mindenesetre a kormány jó úton halad afelé, hogy a szegényeket még szegényebbé, a gazdagokat még gazdagabbá tegye, és egyre többen kényszerülnek feketemunkára.

12.) A közmunkában részt vevők lehetőség szerint ismét az iskolai képzettségüknek megfelelő munkákat végezhessenek csak, szakmunkát -például fűnyírást csak a szükséges kisgépkezelői- papírok, bizonyítványok birtokában, valamint biztosítsanak számukra lehetőség szerint a munkába járáshoz, ha tömegközlekedési vagy más közösségi közlekedést vesznek igénybe utazási kedvezményt, vagy költségtérítést.

Nincsenek megjegyzések: