Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. január 8., kedd

A kormány változtasson a közmunkaprogramok szabályain!


Az MSZP azt várja a kormánytól, hogy válaszoljon az ombudsman közmunkaprogramokkal kapcsolatos kifogásaira, és mielőbb orvosolja őket. A közmunkás-szakszervezet pedig azt követeli, hogy a közfoglalkoztatottak bérét emeljék a 2010-es nettó minimálbérnek megfelelő 60 ezer forintra.
Erről Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke és Kordás László, a szervezet főtitkára beszélt hétfőn sajtótájékoztatón a Belügyminisztérium épülete előtt.
Nyakó István elmondta: Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa december végén 75 oldalban foglalta össze "a közmunkások szenvedéstörténetét", ismertette a feltárt visszásságokat, jogsértéseket, ám a kormány azóta sem reagált erre érdemben. Hozzátette: azt várják a kabinettől, hogy válaszoljon az ombudsman megállapításaira, kezdeményezzen változásokat a közmunkaprogramban és kérjen bocsánatot a jogsértések miatt.
Vécsi István - a borsodi Ricse MSZP-s polgármestere - arra szólította fel a kormányt, hogy a közmunkásokra is a munka törvénykönyve rendelkezéseit alkalmazza, ne kedvezőtlenebb szabályokat például a szabadság kiadásakor.
Kordás László, a közmunkás-szakszervezet főtitkára azt a követelésüket ismertette, hogy első lépésként a 49 ezer forintos közmunkabért emeljék a 2010-es szintre, az akkori nettó minimálbérnek megfelelő 60 ezer forintra. Sürgette, hogy a közfoglalkoztatottak - ha kérik - havonta is felvehessék a most hetente folyósított bérüket.
Arra az újságírói kérdésre, hogy a jelenleg is bejegyzés alatt álló szakszervezetben viselt tisztségükért kapnak-e juttatást, Vécsi István és Kordás László is nemmel válaszolt. Előbbi polgármesteri díjazást kap, míg utóbbi - mint mondta - tartalékait éli fel, munkanélküli.

Forrás: http://www.mszp.hu

Nincsenek megjegyzések: