Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. január 2., szerda

Tisztes bért ígér az MSZP

Megváltoztatnák az új Munka törvénykönyvét, emelnék a közmunkabér összegét, és öt hónapra növelnék a munkanélküli ellátás időtartamát - többek között ezt vállalják a szocialisták, ha kormányra kerülnek. Mesterházy Attila, az MSZP pártelnök-frakcióvezetője tegnap ismertette a párt foglalkoztatáspolitikai programját.

Mint mondta, elsődleges céljuk, hogy minden családban legyen legalább egy kereső. A közfoglalkoztatásra ideiglenes lehetőségként tekintenek, a hátrányos helyzetűeket védett piaccal, úgynevezett helyi, szociális gazdasággal támogatnák.

Lassan már a nyolcéves kisfiam is tudja, hogy Magyarországon nem működik az Orbán által kitalált unortodox gazdaságpolitika - többek között így fogalmazott Mesterházy Attila, amikor meghirdette az MSZP foglalkoztatáspolitikai programját. Kiszámíthatóságot ígért, mert - mint mondta - a választókat nem érheti több csalódás. 

Az MSZP programjának célja többek között az, hogy a foglalkoztatás emberi-humánus szempontjai is érvényesüljenek. Vagyis mindazok, amelyek kimaradtak az új Munka törvénykönyvéből (Mt.)- fogalmazott a pártelnök. Kijelentette: kormányváltásra azért van szükség, hogy jelentősen csökkenjen azok száma, akik egyre lehetetlenebb helyzetbe kerültek az elmúlt két évben. "Egy csettintésre persze semmit nem lehet megoldani, aki ezt mondja, az hazudik." Mint mondta, egy új adórendszer és a jogbiztonság a foglakoztatás és a növekedés alapvető feltételei, de ezek az MSZP programjának sarokkövei is.

A konkrét terveket is ismertette. Az uniós normáknak megfelelően öt hónapra növelnék az álláskeresési támogatást. "A 47 ezres közmunkabér felemelése nem kérdéses, azt a megélhetés minimum szintjére szükséges felemelni". A helyi munkaerőpiaccal összhangba hozott szakképzést alakítanának ki, a hátrányos helyzetűek foglalkoztatására pedig védett piacot hoznának létre, "ami kizárólag az ő munkaterületük lesz". Minden családban legyen egy "normális" kereső, és és ne nőjenek a vállalkozók terhei. A foglalkoztatás három alappillére a versenyszféra, a közfoglalkoztatás és szociális gazdaság, és a szocialisták mindhárom területen komoly szerepet vállalnak. "De ne gondolja senki, hogy nyakló nélkül osztogat majd a következő kormány" - tette hozzá Mesterházy.

A mai helyzetet is jellemezte: a munkaerőpiaci források még az uniós átlagot sem érik el Magyarországon, "nemhogy kifelé jönne a gazdaság a válságból, hanem egyre mélyebbre süllyed". A kormány úgy változtatja a jogszabályokat, mint mások az alsóneműjüket - értékelte a mai gazdasági és jogállami környezetet. Mint mondta, mindenki tudja, és akármennyire bűvészkednek a statisztikai adatokkal a kormány, nem teljesült az egymilliós munkahelyteremtés. A közmunkával trükköznek, fele munkaidővel dupla foglalkoztatási adatot tudnak kimutatni. A munkavállalók helyzetét is jellemezte: aki dolgozik, annak kíméletlenül sokat kell teljesítenie a munkahelyén. A minimálbér emelésével senki nem járt jól; a munkáltatónak jelentős többletteher-növekedést jelent, ami elbocsátasokhoz vezetett. A dolgozók ugyanazt a munkát kevesebb fizetéssel és kisebb munkahelyi biztonsággal végzik az új Mt. hatására.

Kiss Péter szocialista képviselő, korábbi munkaügyi miniszter a programalkotás fontosságát emelte ki: azt, hogy másfél évvel a választások előtt az ellenzéknek nem elég a kormányt bírálnia, hanem világos alternatívát kell kínálnia. Elmondta, hogy foglalkoztatási arányban utolsó előttiek vagyunk az Európai Unióban, ugyanakkor az egy dolgozóra jutó, ténylegesen ledolgozott munkaidő tekintetében a második helyen állunk. A szociális gazdaság hozhat áttörést, a tartós munkanélküliek, a pályakezdő fiatalok, a kisgyermekes anyukák, idősek, a fogyatékossággal élők, az alacsony szakképzettségűek és a romák vehetnének részt a lokális élelmiszertermelésben, illetve a helyi, közösségi alapú szolgáltatások működtetésében. Biztos foglalkoztatást jelentene például az otthoni segítséget, vagy gyermekfelügyeletet vállalóknak.

Minden családban dolgozhatnának

- Minden kormányzati döntésnél mérlegelnék a foglalkoztatáspolitikai következményeket
- A közmunkát átmeneti foglalkoztatási formának tekintenék
- Emelnék a közmunkások bérét
- Visszaállítanák a 18 éves korig tartó tankötelezettséget
- Módosítanák az új Mt.-t
- Garantálnák, hogy a minimálbér és a bérminimum vásárlóereje nem csökkenhet
- Öt hónapra emelnék az álláskeresési támogatást
- Újra működtetnék az Országos Érdekegyeztető Tanácsot
- Biztosítanák, hogy minden családban legyen, aki biztos munkahellyel rendelkezik és tisztességes bért kap

 

Nincsenek megjegyzések: