Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. január 14., hétfő

Hogyan függ össze a közmunka és a hosszú távú munkanélküliség?

A munkanélküliek átlagosan másfél évet töltenek állás nélkül Magyarországon, ez régóta a legrosszabb adat. A Világgazdaság írása arra mutat rá, hogy ebben feltehetően szerepet játszik az erőforrások közmunkára való átcsoportosítása is.
 
A munkanélküliek jelentős része, 48 százaléka legalább egy éve nem talál állást. Bonyolítja a helyzetet, hogy a munkanélkülieknek járó ellátás csupán három hónapig jár az álláskeresőknek, amely nemzetközi viszonylatban is rendkívül rövid időnek számít. Ráadásul míg az OECD, az ILO és más nemzetközi szervezetek ajánlásai szerint a munka nélkül töltött idő leghasznosabb kitöltése valamilyen képzésben való részvétel, erre egyre kevesebb lehetőség jut - írja a Világgazdaság.

"Nem jelenthető ki egyértelműen, hogy a munkanélküli ellátás változása miatt töltenek hosszabb időt munka nélkül az álláskeresők" - szögezte le a Világgazdaságnak Scharle Ágota. A Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezető kutatója ugyanakkor elmondta: "a korábban munkanélküliekre fordított forrásokat és ügyintézői kapacitást jelentős részben a közmunkára, valamint a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal új irodahálózatára csoportosították át." A nemzetközi példákról szólva Scharle Ágota kijelentette: "a válság hatására több ország is igyekezett kiadást csökkenteni az álláskeresőket segítő szolgáltatások terén. Az ugyanakkor, hogy Magyarország milyen mértékben támaszkodik a közmunkára, nemzetközi összehasonlításban kirívónak számít."

Világgazdaság


Nincsenek megjegyzések: