Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. január 4., péntek

Közmunka nélkül 13% lenne a munkanélküliség

sakál-  Mindenki azzal van elfoglalva az év végére hogy miből és mennyiből lesz karácsony, ki mit vesz ajándékba, mennyi lesz a jövő évi minimálbér...stb De hogy azokkal az emberekkel is foglalkozna valaki akik csökkentették a munka nélküliségi mutatót mint a közmunkások mert róluk beszélek, sajnos senki nem beszél. Mert róluk is lenne mit beszélni. Ők azok akik mivel nincs más munka a környezetükben sajnos muszáj, hogy ezt a fajta munkát elvállalják ha nem akarnak éhen halni. Igen éhen halni mert a 47000Ft NAGYON KEVÉS Arra jó hogy ne haljunk éhen de családot eltartani, gyereket nevelni és taníttatni ebből a pénzből nem lehet. Ha ebből a pénzből "eszünk" nem jut pénz a rezsire és még másra. Sok helyen egy családban csak 1 ember kaphat közmunkát a másik esetleg segélyt kaphat vagy azt sem. Így még rosszabb a helyzet. Itt a tél a nyakunkon és fázunk mert nincs pénzünk tüzelőre. Karácsony ám ez csak a gazdagok ünnepe. Mi szegények étel és meleg nélkül ünneplünk és talán annak örülünk ha nem beteg a gyerek mert nem lenne pénzünk az orvosságra.
A közmunka tehát erősíti a foglalkoztatást nélküle 13 százalékra nőnének  a munkanélküliségi mutatók.

A minap találtam az alábbi cikket, melyet ezúton osztok meg igaz már sajnos régebbi.

Elemző: Közmunka nélkül 13 százalék lenne a munkanélküliség

A minimálbér-emelés, illetve az átlagbér alatt az úgynevezett elvárt béremelés (ennek elmaradására a közbeszerzésekből történő kizárás a szankció) arra késztette a vállalatokat, hogy idén nagyobb mértékben emeljék a béreket, amit viszont részben a bónuszok és a természetbeni juttatások visszavágásával, részben elbocsátásokkal ellensúlyoznak – vélekedett elemzésében Kondrát Zsolt. Az MKB Bank vezető közgazdásza szerint a közmunkaprogram nélkül a munkanélküliségi ráta közel 13 százalék lenne.
Kondrát úgy látja, hogy – egy jövő héten beálló nagyobb pénzpiaci fordulat hiányában – a kérdés már nem az, hogy lesz-e kamatcsökkentés, hanem sokkal inkább az, hogy milyen mértékű.

A vártnál lassabban emelkednek a jövedelmek
Augusztusban a bruttó átlagkeresetek 3,8 százalékkal nőttek, ami alacsonyabb, mint 5,2 százalékos előrejelzésünk, illetve a 4,6 százalékos konszenzus, a különbség azonban viszonylag kicsi. Mind a versenyszféra, mind a közszféra átlagkeresetei kevésbé emelkedtek az általunk prognosztizáltnál. Ezzel szemben a versenyszféra rendszeres keresetei némileg meghaladták az előjelzésünk szerinti 7, százalékot, a növekedés meglehetősen magas, évi 7,9 százalékos volt (júliusban 8,0 százalék). A közszférában jelentősen visszaesett a rendszeres keresetek szintje, ami viszont várható volt, mivel az éves béremelést visszamenőleges hatállyal júliusban fizették ki – írja elemzésében Kondrát Zsolt .

 Az MKB Bank közgazdásza szerint a minimálbér-emelés, illetve az átlagbér alatt az úgynevezett elvárt béremelés (ennek elmaradására a közbeszerzésekből történő kizárás a szankció) arra késztette a vállalatokat, hogy idén nagyobb mértékben emeljék a béreket, amit viszont részben a bónuszok és a természetbeni juttatások visszavágásával, részben elbocsátásokkal ellensúlyoznak. Ennek eredményeként a versenyszférában az átlagos munkajövedelem jóval a bérnövekedés üteme alatt, éves szinten csupán 5,7 százalékkal nőtt.
A gazdaság egészében a foglalkoztatottság az előző évihez képest 0,8 százalékkal csökkent, miközben a versenyszférában felgyorsultak az elbocsátások (-2,4 százalék). Ezzel szemben a közszféra foglalkoztatottsága a kiterjedtebb közmunkaprogramnak köszönhetően éves szinten 3,0 százalékkal emelkedett, az alacsony jövedelmű közmunkásokat nem számítva azonban a foglalkoztatottság 1,8 százalékkal csökkent. Véleményünk szerint a közmunka hatékonysága nagyon alacsony, a közmunkások státusát közelebb érezzük a munkanélküliekéhez mint a foglalkoztatottakéhoz. A közmunkaprogram nélkül a munkanélküliségi ráta közel 13 százalék lenne – elemzi a folyamatokat a közgazdász.
Figyelembe véve az összetétel-hatást (jelenleg több az alacsony jövedelmű közmunkás, mint egy évvel korábban), valamint az adójóváírás eltörlését (a gyerekesek az adójóváírás eltörlése után is kevesebb adót fizetnek a családi adókedvezmény miatt, amit a statisztika nem vesz figyelembe) az átlagos bérnövekedés valójában kb. 2,5 százalékponttal lehet magasabb a kimutatottnál. A reál nettó átlagkeresetek azonban ezt figyelembe véve is negatívak, az éves csökkenés mértéke 1,5 százalék körüli – mutat ár Kondrát.

Tovább zuhanhat a fogyasztás
Kiemelte azt is, hogy az alacsonyabb foglalkoztatással együtt így a nettó bértömeg nominálértékben kifejezve valószínűleg 1,5-2 százalékkal nőtt, míg reálértékben kifejezve mintegy 3,5 százalékkal csökkent egy év alatt. „Mindezek alapján, valamint az utóbbi időszak gyenge kiskereskedelmi adatait és a tovább szűkülő banki hitelezést is figyelembe véve úgy gondoljuk, hogy a következő negyedévekben a fogyasztás visszaesése mélyül” – vonja le a következtetést.
Mivel a lakosság némi késéssel reagál a jövedelemromlásra, a háztartások fogyasztási kiadásai az MKB Bank prognózisa szerint 2012-ben és 2013-ban is 1-1,5 százalék között csökkennek. A növekedési kockázatok azonban továbbra is egyértelműen lefelé mutatnak.

Már nem a kamatvágás a kérdés, hanem a mérték
Az augusztusi béradatok alapján a Monetáris Tanács igazoltnak láthatja azon érvelését, amely szerint a kereslet hiánya a nyersanyag és energiapiaci sokkok, illetve az adóváltozások árakra gyakorolt hatását minimalizálja, így ezen sokkok kifutásával az infláció a 3 százalékos célhoz tér vissza. „Mi nem osztjuk ezt a nézetet, és aggasztónak tartjuk, hogy a belső kereslet erőteljes visszaesése mellett is a cél felett van az infláció adóváltozásoktól megtisztított trendje” – hangsúlyozta Kondrát Zsolt.

A kamatdöntések esélyét és időzítését azonban ma már inkább a kockázati felár és az árfolyam határozza meg. A rendkívül pozitív külső környezet hatására az utóbbi időben jelentős kereslet mutatkozott a magyar államkötvények iránt, és az IMF/EU-tárgyalások folyamatos csúszása, valamint a kormány kiszámíthatatlan intézkedései ellenére a forint/euró árfolyam lényegében az augusztusban végrehajtott első kamatcsökkentést megelőző szint körül van, míg az ötéves magyar csődkockázati felár jelentősen csökkent. Kondrát szerint mindez azt jelenti, hogy – egy jövő héten beálló nagyobb pénzpiaci fordulat hiányában – a kérdés már nem az, hogy lesz-e kamatcsökkentés, hanem sokkal inkább az, hogy milyen mértékű.

Szerző: Világgazdaság Online

Nincsenek megjegyzések: