Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. január 26., szombat

Rátesi Margit: Orbán Viktor „titka”

Eredetileg az Orbán-kormány titka címet szántam ennek az írásnak, de rá kellett jönnöm, hogy szó sincs itt valamiféle közös elképzelésről, számtalan jel utal arra, hogy minden vita és ellenvetés nélkül egyetlen személy akarata érvényesül. Mégpedig azért, mert ez a személy milliós tömegeket tud a mai napig maga mellé állítani. Vajon hogyan?
Társadalomtudósok hada írt már kötetnyi elemzést a magyar társadalom individualista mivoltáról, a szolidaritás hiányáról. Ezt a szolidaritást aztán úton-útfélen emlegetik a baloldali – néha még a liberális – véleményformálók is, sajnos nagyon szemérmes formában. A legtöbben szolidaritás alatt legfeljebb azt értik, hogy nem rúgnak bele a hajléktalanba, vetnek egy-két százast a kéregetőnek.
Ennek az álságos szemléletnek semmi köze a szolidaritáshoz. A hamis kép legékesebb példája a „segélyért munkát” lózung, ami mindkét oldalon heves helyeslésre talál. Holott legalább a szocialistáknak már évek óta ordítaniuk kellene: munkáért munkabér jár, munkavállalói jogokkal, nem segély. Az egyetértőn bólogatók nem veszik észre, hogy maguk alatt vágják a fát. Ha a közmunkásnak lehet a hivatalos minimálbérnél kevesebbet fizetni, ha nem jár neki szabadság, cafetéria, munkaruha, felmondási indok és idő, akkor a most még dolgozók hamar azon kaphatják magukat – mint ahogyan ez Lézervárosban megtörtént –, hogy állásukért egy munkanélkülivel kell megküzdeniük. Hiszen a közmunkás alkalmazása jóval olcsóbb. A munkáltató meg röhög a markába.
A legtöbben a munkanélkülit félanalfabéta, semmihez nem értő, gondoskodásra áhítozó véglénynek képzelik, holott közép-, sőt felsőfokú végzettségűek ezrei kajtatnak munkahely után, főleg az ötvenes és a nagyon fiatal korosztályból. Mennyivel gazdaságosabb kirúgni a szabályosan foglalkoztatott munkást, és havi 47 ezerért (kb. 80 ezres költség) felvenni egy közmunkást! Bónuszként még besöpörhetjük az elismerést is, hogy mennyire érzékenyek vagyunk, amúgy szociálisan.
Kevés szó esik arról, hogy a szolidaritás nem egyenlő a jótékonykodással, a szolidaritás egy közösség kemény önérdeke. Hogy nem hagyjuk átvágni magunkat hazug szentenciákkal. Mert Orbán Viktor erre építette egész világát: „aki nem dolgozik, ne is egyék”, meg „minek az a sok vita, nyavalygás, dolgozni kell és kész”, legújabban „legyen úgy minden, mint régen”. Kártékony közhelyek ezrei ömlenek a beszédeiben, mintha nem is az „elit” ELTE-re járt volna, hanem a felcsúti nyárikonyhák falvédőiről szedte volna össze a bölcsességét.
Vég nélkül lehetne sorolni a példákat „az állami tulajdon jótékonyságától” a „magyar föld szentségéig” a sok bornírt marhaságot, amiknek azonban mindannyiunk számára kemény következményei lesznek. Lerobbant közszolgáltatások, bojároknak kiszolgáltatott zsellérség, kegydíjon tengődő öregek. (Nem a jelenlegi nyugdíjasok, azok szerencsére egész jó helyzetben vannak – magamat is beleértve –, hanem a mostani negyvenesek, ötvenesek, akiknek a megtakarításait elszórták az új méltóságosok kistafírozására.)
És a mutatvány bejött. Részint azért, mert az ellenoldaliak nagy része is egyetért e közhelyekkel. Főképp pedig azért, mert a liberális baloldal képtelen érthető, egyszerű mondatokban megfogalmazni – sajnos nem is túl szilárd – álláspontját. Belebonyolódik a tudományoskodó kifejezésekbe, ahelyett, hogy nyíltan megmondaná: „Te sem vagy felsőbbrendű, és ha azt képzeled, megúszod, tévedsz. Csak akkor juthatunk ötről-hatra, ha együtt próbálunk meg kikászálódni a katyvaszból.” Pedig nagy szüksége lenne ennek a társadalomnak a tiszta beszédre, még ha sokaknak a sértettség lenne is az első reakciója.

Forrás: népszava.com

Nincsenek megjegyzések: