Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. február 23., szombat

Állásfogalalás a 2013.02.21-ei közmeghallgatás esetleges féremagyarázásaira, regálva Szita Károly Kaposvár Polgármesterének szavaira!

Kaposvár, 2013. február 23.


ÁLLÁSFOGLALÁS


Polgármester úr félre érette a közmunkások bérezésével kapcsolatos észrevételt, mivel mi nem azt mondtuk, hogy ne dolgozzanak a közmunkások, hanem azt, hogy a jelenlegi kormányzat által kormányrendeletben csökkentett megkülönböztető bérezésért, melyet a közmunkán dolgozók kapnak ne várjanak el a város lakói és vezetői olyan munkát, mintha egyenlő feltételek érvényesülnének a közmunka és az elsődleges munkaerőpiacon munkát vállalók között!

Elmondtuk azt, hogy a korábbi kormányzat idején egy szakképzetlen közmunkás napi 8 órai munkájáért havi nettó 60 250 Ft munkabért kapott! Ezt bért a mostani kormányzat, melynek részesei az itteni helyi városi vezetők is (ezt a korábbi szakképzetlen havi nettó 60 250 Ft-ot) egy kormányrendelettel lecsökkentették havi nettó 49 453 Ft-ra! Ez elfogadatlan és megkülönböztető, és amely egyben sérti az EGYENLŐ MUNKÁÉRT EGYENLŐ BÉR ELVET!

Elmondtuk, hogy  a napi 6 órai munkavállalás mellett a szakképzetlen közmunkások bére mindösszesen várhatóan 37 089 Ft lehet! Ezzel kapcsolatban került megemlítésre az, hogy nem lehet albérletet, rezsit fizetni, megélni, családot eltartani ennyi kevés keresetből!
Nem arról van szó, hogy nem akarnak dolgozni a Közmunkások, hanem pusztán arról, hogy jogos az az igény, hogy legalább a korábbi munkabérek visszaállításra kerüljenek, mert akkor ha ez megtörténne, akkor biztosan lelkiismeretesen és nagyobb kedvel végezné minden lehetséges munkavállaló a munkáját, mint most és nem éreznék úgy hogy ők éhbérért kényszermunkán vannak!

Polgármester úr halkan megjegyezte, hogy nem érti a dolgot, hiszen több a közmunkával megkereshető munkabér mint a közmunkát helyettesítő segély.  Ez igaz, de pont a jelenlegi kormányzat csökkentette le a korábbi 28 500 Ft összegű Foglalkoztatást helyettesítő támogatást is a jelenlegi 22 800 Ft-ra!

A havi 22 800 Ft-os FHT támogatás és a havi nettó 8 órás 49 453 Ft-os bér között 26 653 Ft a különbség!
De mivel csak napi 6 órás fogalakoztatásokra van többségében lehetőség, így a jelenlegi foglalkoztatást helyettesítő támogatás és a közmunka vállalása között már csak 14 289 Ft a különbség, ezt a pénzt a munkavállalók el is hordják élelemre, felhasználják a munkába járáshoz a közlekedésre, így tulajdonképpen hiába dolgoznak nem keresnek semmit sem, ezért inkább a kényszermunka helyett a segély mellett ügyeskednek. 
Mondjuk az is egy érdekes dolog, hogy majdnem 15 ezer forint a különbség egy az elsődleges munkaerőpiacon napi 8 órában elhelyezkedni tudó nem szakképzett munkás havi nettó 64 190 Ft-ja és a Közmunkás szintén napi 8 órai havi nettó 49 453-Ft-os bére között!

Nem arról van szó, hogy nem dolgoznának maradéktalanul a közmunkások!
De ehhez a jelenlegi bérfeszültséget, megkülönböztetést meg kell szüntetni! 
Egyenlő munkáért egyenlő bér jár!
Be kellene tartani a munkavédelemről szóló szabályokat is, mert a közmunkások saját utcai ruhájukban dolgoznak egy-két kivételtől eltekintve és sokszor még a szükséges egyéni védőeszközök és szerszámok sem állnak rendelkezésre! (Erre itt a bizonyíték: Blog: Munkavédelmi kérdések )

A másik tény pedig az, hogy a közmunkáknak 2013.01.15-én már el kellett volna indulnia egy Belügyminisztériumi tájékoztató szerint, de ez nem történt meg és csak márciustól várható e munka programok beindulása. 

Kapcsolódó anyagok:
Somogyi Hírlap: Szita Károly: itt nem lehet éhező gyerek! 
A SMKH válaszlevele érdekképviseleti csopotunknak... 
Közmeghallgatás Kaposváron...

Nincsenek megjegyzések: