Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. február 11., hétfő

Még kevesebb pénz jut a közmunkásoknak


 Legfeljebb öt hónapig, hat órában, és maximum havi nettó 36 ezer 750 forintért dolgozhatnak a jövőben a közmunkások a "szociális jellegű" programokban. (Ezek például a belvízelvezetés vagy az utak karbantartása.) Erről tájékoztatta a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja a területéhez tartozó polgármestereket.

 

A lapunkat értesítő településvezető pénteken 13.58-kor kapta meg a tájékoztatót - a hivatalban dolgozók munkaideje 14.30-ig tartott - és ma délig kell választ kell adni arra, hogy a "program" mely elemeit, mekkora létszámmal, milyen kezdési és befejezési dátummal szeretné megvalósítani.

Vagyis egyetlen hétvégéje maradt arra a polgármestereknek, hogy eldöntsék, kiket és milyen munkára alkalmazzanak a csökkentett munkaidőben. Mint a lapunkat értesítő településvezető fogalmazott, szíve szerint azt írná vissza, hogy így nem szeretne részt venni a közmunkaprogramban, de ez a falujában több embert érint. Ha ez a munkalehetőség sem lenne, csak a 22 ezer forintos segély maradna. Az a pénz, amiből egyébként most is élnek ezek az emberek, hiszen a program legkorábban március 1-én indul.

Arra a problémára, hogy a közmunka nem folyamatos, már januárban több településvezető felhívta a figyelmet. A korábban közfoglalkoztatottak csaknem 90 százaléka január-februárban biztosan nem dolgozhat, de sokan még később sem. A tavasszal kezdődő programokban ugyanis kevesebben vehetnek részt, mint korábban, legalábbis erről beszélt decemberben Czomba Sándor. A foglalkoztatás-politikáért felelős államtitkár azt mondta, míg 2012-ben 314 ezren, az idén 300 ezren vehetnek részt a közfoglalkoztatásban.


Muhari Judit /
http://www.nepszava.hu

Nincsenek megjegyzések: