Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. február 7., csütörtök

Megállítani az árverezést és a kilakoltatást – MSZF-tanácskozás a Pénzügyi biztossal

Budapest, 2013. február 7. csütörtök

     A devizahitel probléma megoldásáról tanácskozott Budapesten, csütörtökön a Magyar Szociális Fórum két szervezője, Czöndör Gyula és Simó Endre Doubravszky György pénzügyi biztossal. A találkozót az MSZF kezdeményezte.
    A megbeszélésen egyetértés született abban, hogy a legelső feladat az árverezések és a kilakoltatások leállítása, és moratórium érvényben tartása március 1. után is. Doubravszky György pénzügyi biztos véleménye szerint civil összefogással kikényszeríthető, hogy egy ilyen intézkedés rövid időn belül megszülessen. A pénzügyi biztos ezt egy olyan háromoldalú tanácskozás megtartásával szeretné elérni, amelyen a civilek, a bankszövetség és a kormány venne részt. Egyetértett az MSZF-fel abban, hogy egy ilyen tanácskozás megtartásának előfeltétele kell, hogy legyen az árverezések és a kilakoltatások leállítása. Simó Endre közölte a pénzügyi biztossal, hogy a Magyar Szociális Fórum abban az esetben venne részt a háromoldalú tanácskozáson, ha az árverezéseket és a kilakoltatásokat március 1. után is megtiltanák.


     Az őszinte hangú megbeszélésen Simó azt mondta Doubravszkynak, hogy a kormány már régen megoldhatta volna a devizahitel-problémát pénzügyi biztosi poszt létrehozása nélkül is. A megoldás  ugyanis politikai akarat kérdése. Az MSZF Hitelkárosultakkal egyeztetett álláspontja szerint az államnak (kormánynak) közérdekű keresetet kell benyújtania a bankok ellen, a megkárosított állampolgárok védelmében. Tartalmilag ennek a keresetnek meg kell felelnie az alábbi követelményeknek, melyek egyszersmind a Hitelkárosultak követelései is az átfogó megoldás érdekében:
1.       A devizahitel hibás termék. A hibás terméket vissza kell váltani, ill. ki kell javítani.
2.       A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek, kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank mindenkori kamatával.
3.       A keletkezett túlfizetést be kell számítani a tőketartozásba, csökkentve vele annak összegét.
4.       A jogtalanul elvett javakért kártalanítani kell a megkárosított embereket, anyagi és erkölcsi kárpótlásban kell részesíteni azokat, akiktől elvették egyetlen, jogszerűen birtokolt otthonukat, és más javaikat, mert önhibájukon kívül fizetésképtelenné váltak.
5.       Kárpótolni kell azoknak a hozzátartozóit, akik belehaltak a banki önkénybe, és a végrehajtói meghurcoltatásba.
6.       A kártalanítást és a kárpótlást abból a banki extraprofitból kell végrehajtani, amelyre a hitelezők a devizahitelesek megkárosításával tettek szert.
7.       A létesítendő magáncsőd intézmény keretében elsőbbséget kell biztosítani azoknak, akiket a bankok és végrehajtóik kisemmiztek mindenükből, és semmi reményük sincs arra, hogy állami segítség nélkül visszailleszkedhessenek a társadalomba.
A Magyar Szociális Fórum képviselői jelezték, hogy az MSZF kész segíteni a fenti követelések megvalósításában, a Hitelkárosultak érdekében. Ugyanakkor elutasítanak minden arra irányuló törekvést, hogy társadalmi-emberjogi mozgalmukat eszközként próbálják felhasználni a megoldás elodázására, és a fennálló tarthatatlan állapotok legitimálására.
        A pénzügyi biztos azt mondta az MSZF képviselőinek, hogy a devizahitel-probléma „az idén megoldódhat”. Hozzátette: feladatának tekinti, hogy megoldást találjon rá. +++

(Az MSZF Pénzügyi biztosnak átadott írásos feljegyzése teljes terjedelmében olvasható a www.mszfszk.hu és a hitelkarosultakert.hu oldalon)


Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: