Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. február 22., péntek

Fagyhalál elleni küzdelem – a kormány elégedett magával

Budapest, 2013. február 22. péntek
 
   A kormány elhárította a Magyar Szociális Fórum (MSZF) arra irányuló kezdeményezését, hogy állami-társadalmi összefogással lépjenek föl az életek védelmében a fagyhaláltól – adott hírt pénteken az MSZF az Emberi Erőforrások Minisztériuma helyettes államtitkárának válaszlevelére hivatkozva.

   Asztalosné Zupcsán Erika csütörtökön (február 21-én) azzal reagált az MSZF Orbán Viktor miniszterelnökhöz írt január 3-i levelére, hogy „a kormány és a minisztérium megkülönböztetett figyelemmel kezeli a téli hideg időszak veszélyeinek elhárítását”. Adatokat ismertetett arról, hogy mennyit költöttek a rászoruló emberek támogatására, és a hajléktalanok ellátására tett intézkedésekre. A válaszlevél külön kitért a fővárosi önkormányzat „fűtött utca” programjára, nevezetesen arra, hogy 793 éjjeli menedékhely férőhellyel, és 300 nappali melegedő férőhellyel bővült az ellátás, és hogy „ilyen mértékű fejlesztésre még nem volt példa Budapest ellátórendszerében”.

   A válaszlevélben foglaltakkal kapcsolatban a Magyar Szociális Fórum megállapította, hogy 2012. október 1. és 2013. február 20. között kb. háromszázan fagytak meg Magyarországon, többségükben saját fűtetlen otthonukban. A kihűléses esetek 15 százaléka Budapesten, 85 százaléka pedig vidéken történt. A tömeges életvesztés növekvő tendenciájú a tavaly télihez képest. (Akkor 330-an fagytak meg.)

   Az MSZF decemberben lélekmentő kampányt indított az élet védelmében a fagyhaláltól, és a kormányfőhöz írt levelében azonnali állami-társadalmi összefogást sürgetett a tömeges életvesztés feltartóztatására. Orbán Viktor Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét jelölte ki az MSZF tárgyalópartnerének, de a miniszter nem tett eleget a feladatának, és nem kereste az együttműködést az önkéntes lélekmentőkkel. Az MSZF szerint Asztalosné Zupcsán Erika helyettes államtitkár válaszlevele nem pótolja a kormány részéről az emberéletek védelmében elmulasztott összefogást. Az állami-társadalmi széles együttműködés elhárítása újabb tömeges fagyhalálhoz vezetett az idén télen is – állapította meg az emberi jogokért küzdő MSZF.+++


Kiadta: MSZF SZK
www.mszfszk.hu

Nincsenek megjegyzések: