Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. február 16., szombat

Meglepő fordulat a heti bérezés ügyében...

Blogunk és érdekvédelmi csoportunk 2012 márciusában összeszedte, hogy mit is kívánnak a közmunkán dolgozó emberek. Ezek  között több kérés és követelés is szerepelt arról, hogy legyenek tisztelgéses és egyenlő a mindenkori törvények által előírt munkabérek és hogy kerüljön hatályon kívül helyezésre az a kormányrendelet, a mely jelenleg is különbséget tesz és bérfeszültséget okoz Munkás és Közmunkás között és amely sérti az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét!

A követelések között szerepelt a közmunkás munkabérek heti rendszerű kifizetésének megszüntetése is az ismételt és korábban már jól bevált havi fizetési rendszer visszaállítása. A heti bérkifizetések eltörlését blogunk és érdekvédelmi csoportunk mellett többen is kérték és  kezdeményezették, köztük több ellenzéki párt  (LMP, MSZP, Jobbik Magyarországért, DK) képviselői is, de a kezdeményezőkhöz a nemrégiben bejegyzett Közmunkás Szakszervezet is csatlakozott!
A korábbi heti bérkifizetési rendszert az állampolgári jogok biztosa is aggályosnak tartotta a közmunkáról késíztett átfogó vizsgálati anyagában.

Örvendetes, hogy a FIDESZ szakpolitikusai végre belátták egyik hibájukat, amely a közmunkások heti bérezése volt, ezért oldalunk a Közmunka is Munka Blog szerkesztői és a Blog által üzemeltetett érdekvédelmi csoport tagjai üdvözlik a kormány azon döntését, hogy a heti fizetések helyet ismét havi fizetések lesznek a közmunka világában.  Meglepő fordulat ez a kormány részéről, hiszen a rendszer 2011. szeptemberi bevezetése óta sem a belügyminiszter, sem pedig a kormányfő nem reagált a rendszer működésképtelenségére adott visszajelzésekre. A Kincstártól kezdve a kormányhivatalokon és az önkormányzatokon keresztül a közmunkásokig mindenki az elszenvedője volt a döntéshozók hajthatatlanságának. 
Kíváncsian várjuk, hogy mikor kerül e döntésnek a végére pont a 170/2011. (VIII. 24.) Korm. rendelet módosított és a jelenleg is hatályban lévő 421/2012. (XII. 29.) Korm. rendeletben. Mivel ismét havi fizetési rendszer lesz, így e kormányrendeletben már nincs értelme a heti és a napi bruttó munkabérek felsorolásának! 
Amúgy kíváncsian várjuk, hogy mit hoz majd a gyakorlat és hogy valóban jobbá válik-e az új bérkifizetési rendszer! 

Blogunk és érdekvédelmi csoportunk bízik és továbbra is kéri a másik jogellenes állapot megszüntetését a munkabérek tekintetében és az egyenlő bérezés visszaadását a közmunkásoknak!
Amennyiben lehetséges ismét a mindenkori minimálbért kapják meg a Közmunkások is, melyeket a
  390/2012. (XII.20) Korm. rendelet rögzít! 

Blogunk és érdekvédelmi csoportunk bízik abban is, hogy a közmunkások szabadságolására ismét a 2012. évi I. törvény a munka  törvénykönyvében rögzítettek szerint alakul és nem csak az éves  a 20 nap alapszabadság fogja megilletni a Közmunkásokat!
Ezzel kapcsolatban bízzunk abban is, hogy nem csak 5 hónapos és nemcsak 6 órás közmunka lehetőségek lesznek, hanem ismét lesz hosszú távú napi 8, heti 40 órás , 12 havi közfoglalkoztatás!

Kapcsolódó cikkek és  anyagok:
Meglepő fordulat a heti bérezés ügyében 
Változik a rendszer: ezentúl máskor érkezik a fizetés

Nincsenek megjegyzések: