Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. február 24., vasárnap

Hitelkárosultak örvendjetek – FIDESZ a Magyar Szociális Fórumnak

Budapest, 2013. február 24. vasárnap

     Orbán Viktor kormánya maximálisan kihasználta a körülmények kínálta lehetőségeket arra, hogy senki se maradjon az út szélén, és minél jobban segítsen a bajba jutott devizahiteleseken – tartalmazza Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő Magyar Szociális Fórumhoz írt levele, melyet pénteken juttatott el a társadalmi mozgalomhoz.
    A FIDESZ szóvivője az MSZF által vasárnap nyilvánosságra hozott levelében azzal támasztotta alá állítását, hogy többször meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot, létrehozták a nemzeti eszközkezelőt, állami kamattámogatást nyújtottak, és lehetővé tették a rögzített árfolyammal történő végtörlesztést. A levélből kitűnik: mindent elkövettek annak érdekében, hogy – mint írja - „valóban senki ne maradjon az út szélén”. Selmeczi ígéretet is tett a kormány nevében: arról biztosította az MSZF-et, hogy „a Polgári kormány a továbbiakban is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy támogassa az önhibájukon kívül adósságcsapdába került magyar családokat és megteremtse a gyarapodás lehetőségeit a következő generációk számára is”.
    Az új pénzügyi biztosi posztról azt írta, hogy „további intézkedések megalapozásához szükséges többoldalú párbeszéd erősítését” akarják vele elérni. Doubravszky György pénzügyi biztos feladatát a pénzügyi kultúra fejlesztésében, és a fogyasztókat segítő pénzügyi ismeretek terjesztésében jelölte meg.
    A FIDESZ szóvivőjének megkeresésével kapcsolatban az MSZF megállapította: a Hitelkárosultak túlnyomó többsége – anyagi erő híján és a jogszabályok teremtette korlátozott mozgástér miatt – nem tudott élni a jelzett intézkedések kínálta lehetőségekkel. Több százezer eladósodott ember helyzete gyorsan romlik, és semmi esélye sincs arra, hogy eleget tegyen a hitelezők és a végrehajtók követelésének. Tíz- és tízezrek feje fölött függ Damoklesz kardjaként a kilakoltatás réme, ezrektől vették el egyetlen otthonukat, és tették őket az utcára. Sorsukra hagyott emberek százai dobták el maguktól az életet reménytelenségükben és kilátástalanságukban. Több tucat kilakoltatott devizahiteles fagyott halálra az idén télen is. A legsúlyosabb helyzetbe került adósoknak a mindennapi túlélés jutott osztályrészéül, száz és százezrek éheznek, fagyoskodnak fűtetlen lakásban, fognak vándorbotot, hogy külföldön próbáljanak szerencsét.  Selmeczi Gabriella leveléből kimaradt ez a valóság! Mint az is kimaradt, hogy Magyarországon a hibás banki termék, a hitelezők antiszociális magatartása és féktelen profitéhsége miatt emberek millió mentek tönkre és szegényedtek el. Nem következhetett volna be ilyen méretű társadalmi válság, ha a kormányok, köztük a jelenlegi, a társadalom érdekeit tartotta volna elsődlegesnek, nem pedig az uralkodó pénzügyi körökét.
     A Magyar Szociális Fórum többé nem éri be az ígérgetésekkel, hanem tetteket akar a megkárosított 2 millió ember érdekében. A Magyar Szociális Fórum 7 pontos követelése a devizahitel-probléma átfogó rendezéséről a következőket tartalmazza:
  1.  A devizahitel hibás termék. A hibás terméket vissza kell váltani, ill. ki kell javítani.
  2. A Hitelkárosultak nem akarnak kibújni tartozásuk alól, hanem annyit akarnak visszafizetni, amennyit ténylegesen felvettek, kiegészítve a Magyar Nemzeti Bank mindenkori kamatával.
  3. A keletkezett túlfizetést be kell számítani a tőketartozásba, csökkentve vele annak összegét.
  4. A jogtalanul elvett javakért kártalanítani kell a megkárosított embereket, anyagi és erkölcsi kárpótlásban kell részesíteni azokat, akiktől elvették egyetlen, jogszerűen birtokolt otthonukat, és más javaikat, mert nem tudták fizetni a bank által egyoldalúan és önkényesen számlázott törlesztést.
  5. Kárpótolni kell azoknak a hozzátartozóit, akik belehaltak a banki önkénybe, és a végrehajtói meghurcoltatásba.
  6. A kártalanítást és a kárpótlást abból a banki extraprofitból kell végrehajtani, amelyre a hitelezők a devizahitelesek megkárosításával tettek szert.
  7. A létesítendő magáncsőd intézmény keretében elsőbbséget kell biztosítani azoknak, akiket a bankok és végrehajtóik kisemmiztek mindenükből, és semmi reményük sincs arra, hogy állami segítség nélkül visszailleszkedhessenek a társadalomba.
Az MSZF devizahitelesekkel egyeztetett álláspontja szerint a devizahitel-probléma átfogó megoldása politikai akaraton múlik.  Az államnak (kormánynak) közérdekű keresetet kell benyújtania a bankok ellen, a megkárosított állampolgárok védelmében. Tartalmilag ennek a keresetnek meg kell felelnie a fenti követelések 1-6 pontjaiban foglaltaknak. (A 7-ik pont teljesítése külön feladat.)
Az átfogó rendezés eléréséig meg kell tiltani az árverezéseket és a kilakoltatásokat.+++

Kiadta: MSZF SZK
+36 30 5927371

Nincsenek megjegyzések: