Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. február 18., hétfő

Immár 343 ezer munkanélküli nem kap semmilyen ellátást

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb statisztikája szerint januárban összesen 20 544 új munkahely jött létre, 2010  óta a legkevesebb. Ennek 36,5 százaléka, vagyis mindössze 7494 az, amit a piac önerejéből tudott létrehozni. Már tavaly decemberben is soha nem látott mélypontra került ez az adat, januárban viszont még ezt is sikerült közel 600-zal alulmúlni. Bár januárban jellemzően nem pörög igazán a piac a munkahelyteremtés szempontjából, legutóbb 2008-ban volt arra példa, hogy a decemberi után januárban még kevesebb új álláshely jöjjön létre.

a egyébként a piaci munkahelyek évesített gördülő összegének éves változásait vizsgáljuk meg, kiderül, hogy immár 15 hónapja tart a piac gyengélkedése, bár az elmúlt hónapban az ütem már nem fokozódik. Tavaly október óta hónapról hónapra konstans 18 százalékkal marad el a munkahelyek száma az előző évitől. 

Ezzel szemben állami támogatással 13 050 új munkahely jött létre januárban, melynek 95 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét jelentette, vagyis 12 398 közmunkás pozíciót nyitottak. Ez pedig azt jelenti, hogy az összes új munkahely 60 százaléka volt ilyen lehetőség. Januárban egyébként az állami támogatással létrejött munkahelyek száma is mélypontot ért el. A mostaninál kevesebb közmunkás pozíciót ugyanis utoljára 2010 decemberében jött létre, alig több mint 4000.
Soha ennyi ellátás nélküli nem volt
A nyilvántartott álláskeresők száma a munkaerőpiaci kereslet év végi-év eleji jelentős szűkülésének eredményeként közel 80 ezerrel 648,5 ezer főre ugrott januárban, az egy évvel korábbi állapothoz képest viszont változatlan ez a létszám. A közmunkaprogramok alacsonyabb volumenének eredményeként az álláskeresőkön belül leginkább a szakképzetlenek száma ugrott meg, hiszen a decemberi 287,2 ezer után 329,6 ezer főt közölt a statisztika januárra.
Jelentősebb emelkedés következett be a szociális segélyből élők, az ellátás nélküliek, illetve a tartós munkanélküliek számában is, bár az álláskeresőkön belül ez arányaiban lényeges változást nem eredményezett. A szociális segélyből élők száma 20,5 ezerrel 220,8 ezerre emelkedett, míg a tartós munkanélküliek száma 12 ezerrel 178,4 ezerre növekedett. Az ellátás nélküli álláskeresők száma viszont soha nem látott csúcsra emelkedett, hiszen 42 ezerrel lettek többen, 343,1 ezer főről számolt be a statisztika. Ez az adat a korábbi csúcsnál is közel 30 ezerrel magasabb. A létszám emelkedése egyébként összhangban van azzal is, hogy 2011 őszétől szigorodtak az álláskeresési támogatások, és már csak maximum 90 napig járhat a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeg.
Közel 1500 dolgozót építettek le
Ami a csoportos létszámleépítéseket illeti, januárban 1481 dolgozót érintett, ami 19 százalékkal haladja meg az előző évit. A legtöbb létszámcsökkentéssel érintett munkavállalót továbbra is Budapesten jelentették be a tárgyhónapban a foglalkoztatók, összesen 736 főre vonatkozóan. Ugyanakkor még Vas (421 fővel) és Pest megye (67 fővel) is fokozottan volt érintve.

Székely Sarolta
mfor.hu

Nincsenek megjegyzések: