Közösségi oldal, fórum

Megújult és ismét elindult A Blog Közösségi portálja, fóruma, amely itt érhető el facebook felhasználók részére:
https://www.facebook.com/groups/171189799727221/

2013. február 16., szombat

Újabb megszorítások a szegények ellen!

Bár az Éhségmenet felért Budapestre, felháborító, hogy egy kormányzó párt nem a probléma megoldásával foglalkozik, hanem az oda gyalogló, több 100 km-t megtevő embereket provokálja. Ráadásul aznap, amikor megérkeznek a fővárosba,  a Munkaügyi Központok kiküldenek egy tájékoztatót, amiben közlik, hogy a Start munkaprogram bizonyos elemei nem indulnak el.  – fejezte ki felháborodását Halmi József, megyei alelnök sajtótájékoztatóján.  

Bár lehetőség lesz majd pályázni közmunka programokra a Munkaügyi Kirendeltségeknél decentralizált alapból, de csak 6 órás közfoglalkoztatásra és 20% önkormányzati önerővel.
Napirend előtt foglalkoztam ma ezzel a témával a Megyei Közgyűlésen is, ahol történelmi pillanatot élhettünk meg, mert a közgyűlés elnöke mellé állva a kezdeményezésemnek élni kíván a felterjesztési joggal.  – mondta a politikus.

Problémánk az, hogy ha 47.000 Ft-ból nem lehet megélni, hogy lehetne 37.000 Ft-ból, ami a 6 órás közmunkás bér. 2011-ben volt az első önálló közmunkaprogramja a Fidesznek, mert 2010-ben, a  kormányváltás után még az Út a munkába programot hajtotta végre, 8 órás foglalkoztatással, minimálbéres fizetésért. 2011-ben 4 órás közfoglalkoztatást vezetett be, majd az év végén 2 hónapra bevezette a Start programot. Mára lett belőle 6 órás, és mindezt még értékteremtőnek is nevezik.  A közgyűlésben Ajak polgármestere, dicshimnuszt zengett a Fidesz közmunkaprogramjáról. Talán neki kellene megpróbálnia megélni ebből a jövedelemből. Igaz, hogy a Start munkaprogram eszközellátottsága megfelelő volt. De ez minden, amivel elégedettek lehetünk.

Tavaly már figyelmeztettem a közvéleményt. Elkezdődött…

Elkezdték a Start tárgyalásoknál kihúzni a programokat, kihúzni az eszközöket és kihúzni az embereket. Már akkor látszott, hogy itt gond van.

Tiltakozunk az elindult folyamat ellen. A megyében, ahol a legmagasabb a munkanélküliség, ott nem csökkenteni kellene a közmunkát, nem levenni az óraszámot, elvenni a bérekből, hanem növelni mindezt.

Az önkormányzatoknál a feladatfinanszírozás mellett 20%-ot hozzá tenni a közmunkában való foglalkoztatáshoz. Hogyan? Az önkormányzatok nem tervezhetnek hiányt, az önkormányzatoknál nem fedezi a pénz a feladatokat. Hogy lenne arra pénz, hogy 20%-os önerővel belépjenek a közmunka programba. Ha ez nem fog megváltozni, akkor nem lesz közmunkás az egyes településeken. – hangsúlyozta Halmi József.

Mindemellett megy a kormányzati propaganda a rezsicsökkentésről, csak azt nem veszik észre, hogy ezeknél az embereknél már nagyrészt nincsenek közművek, így a rezsicsökkentés sem érinti őket.  Újabb bélyeget, újabb megszorítást kapott a szegény világ! – állapította meg az alelnök.

Forrás: mszp.hu

Nincsenek megjegyzések: